Çağdaş Türk Tarım Platformu, yurt dışına gönderilen ve dönen meyve ve sebzelere ilişkin yapılan geri bildirimlerin yüzde 65'inin zirai ilaç kalıntısı, aflatoksin, okratoksin A ve kükürtdioksit kaynaklı olduğunu bildirdi.
Platformdan, bir süredir kamuoyunu meşgul eden yurt dışından geri dönen sebze, meyve ve gıda maddeleri ile ilgili bazı bilgi düzeltmeleri ve sonuçların nedenleri üzerine bir açıklama yapıldı.
"Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi" (RASFF - The Rapid Alert System For Food and Feed) üzerinden 27 Kasım 2023/27 Kasım 2024 arasında 443 bildirim alındığı belirtildi.
Bunların 273'ünün sınır reddi bildirimi, 98'nin dikkat edilmesi gereken bilgi bildirimi, 25'inin takip için bilgi bildirimi ve 47'sinin uyarı bildirimi olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bildirimlerin 291'i zirai ilaç kalıntısı, aflatoksin, okratoksin A ve kükürtdioksit kaynaklıdır. Toplam bildirim içindeki yeri yüzde 65'tir. İlaç kalıntısı bildirimi sayısı 112 (yüzde 25), aflatoksin, okratoksin A ve kükürtdioksit bildirimi sayısı ise 179'dur (yüzde 40). Diğer bildirim sınıflarının payı ise yüzde 35'tir. Bilindiği üzere, her iki grup da sağlığa zararlı gruplardır. Ancak Zirai İlaç Kalıntısı (MRL) ile gıda maddesindeki aflatoksin. okrotoksin-A ve kükürtdioksit bulaşıklıkları teknik olarak aynı şeyler değildir. Açıklayacağımız üzere sadece bir grup sorunlu olanı öne çıkarıp diğerini atlamak tüm sorunu tam olarak görmemizi engelleyecektir. Teknik olarak böyle olsa dahi her iki grup için sorumluluk mercii, Tarım ve Orman Bakanlığıdır."
Bildirim alan ürünlerin tasnifinin; "bitkisel olanlar 336, hayvansal olanlar 7, işlenmiş 70, diğerleri 30" şeklinde oluştuğu belirtilen açıklama, şöyle devam etti:
"Bu tespit ve veriler bizim önümüze iki neden/sorunu ana başlık olarak koyuyor. İlki, kaynakta, yani zirai ilaç satış noktasındaki neden/sorun, ikincisi ise gıdanın ihracata kadar olan sürecindeki üretim sonrası neden/sorun. İlki bize göre kariyer/liyakat sorunu, diğeri ise hem liyakat hem denetim mekanizması sorunu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasına göre 8 bin civarında zirai ilaç bayisi var. Ne yazık ki düşünüldüğü gibi konu hakkında sadece ziraat mühendisleri yetkili değil. Oysa tüzük ile yetkili kılınmış iken icat edilen yönetmelik, sınav ye yollarla bugün neredeyse önüne gelenin zirai ilaç bayisi açabildiği, etik anlayışlar nedeniyle sadece branş dışı ziraat mühendislerinin bayii açamadığı bir mevzuatımız oluşmuştur."
"İsteyen istediği ilacı neredeyse reçetesiz olarak alıp satmakta, kullanmaktadır. Reçete sistemi bırakın yerleşik hale gelmeyi kelimenin tam anlamıyla “rahatsız edici” bir uygulama olarak algılanmaya başlamıştır." ifadesi kullanılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Daha acı olan bir durum daha var ki; sınır iadesi alan bazı ürünler ruhsatsz zirai ilaç kalıntısına rastlandığı için iade edilmiştir. Yani merdiven altı tabir edilen ilaçlar kullanılmıştır. Bu durum ise çok yönlü bir sorunu işaret etmektedir. İkinci sorun ise kaynaktan yani üretim sonrasındaki sorundur. Saklama, depolama, muhafaza, kurutma, işleme ve paketleme gibi aşamalarının gerek tüccarlar gerekse de ihracatçılar tarafından yeterince sağlanamamasından kaynaklanmaktadır.
Biz sorunu zaten biliyoruz ve yıllardır zirai mücadele ilaçlarının reçete ile satılması, bayilerin ziraat mühendisi ve/veya teknisyen-teknikerlerden oluşması, diploma emanetleri ile olmaması, diğer mesleklerin sınavları geçse dahi tarımsal üretimin tüm süreçlerindeki kendi gerçeklikleri sosyal ve geleneksel gerçekliklerinin farkında olamayacakları gerçeğinin gözden kaçırılmamasını savunuyoruz."
Yorumlar
Kalan Karakter: