Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, yumurta ihracatındaki 50 centlik kesintinin 1,5 dolara yükseltilmesini aceleyle alınmış ve yumurta ihracatına büyük zarar verecek bir karar olarak nitelendirdi.
Girit, yaptığı açıklamada, Ankara'nın yumurta ihracatına getirdiği 50 cent kesintiyi "Ramazan ayına özel" diye kendileriyle paylaştığını ve ramazan ayı bitimiyle kaldırılacağı beklentisi içinde olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yumurtaya 50 cent fon gelmeden önce haftalık 160-200 tır yumurta ihraç ediyorduk. 50 cent kesinti sonrasında 20-30 tıra düşmüştük, yumurta ortalama ihraç fiyatını yüzde 80 artıran bir kesintiyle ihracat olanaksız. Sadece taahhütlerini yerine getirmeye çalışacak ihracatçılarımız zararına ihracat yapmayı göze alırlarsa 5 tır ihracat yapılabilir. İhracata fon, vergi, yasak kararları getirilirken getirisine, götürüsüne bakılarak karar verilmeli. Türkiye’de kişi başı yumurta tüketimi yıllık 220 adet, aya vurduğunuzda 18 yumurta yapar. Bir aylığına 18 yumurtayı pahalı yemek mi, ihracatı kesintiye uğratmak mı doğru karar. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."
- "HAVALAR ISININCA YUMURTA FİYATLARI DÜŞER"
Yumurta ihracatına 50 cent fon gelmesi sonrasında yumurta fiyatlarında bir düşüş olmadığına dikkati çeken Girit, şöyle devam etti:
"Yumurta fiyatları ramazan ayının son haftasında talebe bağlı olarak artar. Bunu geçen yıllara baktığınızda görebilirsiniz. Ramazan Bayramı sonrasında da yumurta fiyatları düşüşe geçer. Ayrıca hava sıcaklıklarının artışa geçtiği bir dönemden geçiyoruz. Kışın tavuklar haftada 1-2 yumurta verirken, havalar ısınınca haftada 4-5 yumurta vermeye başlıyor, ürün bollaştığı için yumurta fiyatları da düşüşe geçiyor. Yumurta ihracatına 1,5 dolar kesinti getirilmese de fiyatlar düşecekti. Bu fon ihracatımızın durmasına neden olacak. Bir hafta sabretseydik hem iç piyasada fiyatlar düşecekti hem de ihracat yolunda gidecekti."
- ISPANAK İLE YUMURTA FİYATI
Yumurta üreticisinden 30’luk yumurta kolilelerinin 140 liradan çıktığı bilgisini veren Girit, 30’luk yumurta kolisinin 2 kilogramı geçtiğini anlattı.
Ispanağın kilosunun 60, yulurtanın ise 70 lira olduğunu belirten Girit, "Yumurta marketlerde 220-230 liraya koliyle satılıyor. Burada yöntem ihracatın önünü kesmek yerine, böyle yüksek karlarla yumurta satan marketleri denetlemek olmalı. Böylesi kararlar alırken sektörün pozisyonunu alabilmesi için süre verilmeli, beyannamesi açılmış, parası gelmiş, cuma günü gemiye yüklenecek ürünler var. Burada ihracatı mı kapatıyorsunuz, üreticiyi mi cezalandırıyorsunuz. Bunların doğru tahlil edilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: