Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Naci Kaplan, yıllık cirosu yaklaşık 5,5 milyar dolar olan, doğrudan ve dolaylı olarak 450 bin kişinin çalıştığı, aileleriyle birlikte 3 milyon kişinin geçimine katkı sağlayan beyaz et sektörünün 90'dan fazla ülkede sofralara girdiğini söyledi.
Kaplan, muhabirimize özel yaptığı açıklamada, Türkiye'de beyaz et sanayisinin, 2010 yılından bu yana ciddi bir büyüme gösterdiğini belirtti.
Kuş gribi gibi hayvan sağlığını etkileyen krizler, global ekonomik krizler ve pandemi gibi etkiler dışında devam eden bir büyüme trendinde olan sektörde, kişi başı yıllık beyaz et tüketim miktarının 2000'li yılların başında 10 kilogram olduğunu dile getiren Kaplan, tüketimin 2015’te 20 kilogram ve 2023 yılı sonunda 24,6 kilogram seviyesine çıktığını anlattı.
Dünyadaki ortalamasının 17,3 kilogram olduğu göz önüne alınırsa iç tüketimin iyi olduğuna dikkati çeken Kaplan, "İyi bir sonuç olmakla birlikte gelişmiş ülkeler tüketim seviyesinin (ortalama 45 kilogram) oldukça altındadır. Hedef ülkemiz insanının kişi başına yıllık tüketiminin 30 kilograma ulaşmasıdır." dedi.
Kaplan, beyaz et sektörünün, yıllık cirosu yaklaşık 5,5 milyar dolar olan, doğrudan ve dolaylı olarak 450 bin kişinin çalıştığı, aileleriyle birlikte 3 milyon kişinin geçimine katkı sağlayan bir yapıya ulaştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Sektör, gelecek 10 yıl piliç etinin tüketimindeki artma beklentisine bağlı olarak gelişmeye ve yatırımlarına devam etme eğilimindedir. Tüketimin tamamına yakını taze niteliktedir. Uzun yıllar piliç etinin neredeyse dörte üçü bütün piliç olarak tüketilirken son yıllarda parça ürünler tercih edilmeye başlanmıştır. 2024 yılı ilk 10 ay toplam kanatlı eti üretimi, önceki sene aynı döneme göre yüzde 7 gelişme göstermiştir. TÜİK'e göre 2024 yılı ilk 10 ay tavuk eti üretiminde yüzde 6,8 artış gerçekleşmiştir. Tavuk eti üretimi 2023 yılı yılının ilk 10 ayı 1 milyon 926 bin 314 ton iken, bu yılın ilk 10 ayı 2 milyon 58 bin 114 ton olmuştur."
- DÜNYA BEYAZ ET TİCARETİ
Türkiye'nin, dünya beyaz et ticaretinin üçte birinin yapıldığı coğrafyada bulunduğunu aktaran Kaplan, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla jeopolitik öneme sahip konumdadır. Her sene geliştirdiği kalitesi, ileri teknolojik yatırımlar ve uluslararası standartlar üzerinde üretimi ile dünyada beğenilen lezzet haline gelmiş ve ihracat son 20 yılda 20 kat artırmıştır. 2000'li yılların başında 30 bin ton iken 2022 yılında 650 bin tona ulaştık. Bugün 90’dan fazla ülkeye kanatlı eti ihraç ediyoruz. Dünyanın en büyük 5 ihracatçısından biri haline geldik.
OECD ve FAO Tarım Raporunda, artan ihracat potansiyeli ve kaliteli üretimi ile dünyada önemli pazarlarda tercih edilmesine bağlı olarak, 'Dünya et ihracatında küresel anlamda en önemli artışın Türkiye'de gerçekleşmesi bekleniyor', denilirken; Türk beyaz eti ihracatına getirilen kısıtlama ile doğal olarak, döviz kazandıran özelliğinden ve yıllarca büyük çabayla kazanılan yurt dışı pazarından uzaklaşılmaktadır. Bu uygulama geçtiğimiz günlerde sonlandırılmış ve ihracat kısıtlaması kaldırılmıştır. Ancak kuş gribi nedeniyle özellikle Irak’ın ülkemizden ithalatı yasaklamış olması, ihracatı olumsuz etkilemektedir. Temennimiz, en kısa sürede hastalıktan ariliğimizin yayımlanması ve bu kısıtlamanın ortadan kaldırılmasıdır."
Kendine yeterli üretimi yapılan beyaz et sanayisinde faaliyet gösteren yetiştirme kümeslerinin, karlılık oranının altında kalan ölçekleri nedeniyle atıl duruma düştüğünü veya entegrelere uzak yerlere verilen desteklerden dolayı yeni kümeslerden faydalanma durumunda zorluklar çekildiğini dile getiren Kaplan, şunları söyledi:
"Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınma desteklerinden, uygun bölgelerde kümes yatırımına imkan verecek kararlar alması bizim için önemlidir. Endüstriyel gıdalarla ilgili olarak konu hakkında bilgi sahibi olmadan yanlış bilgilerle kamu nezdinde yürütülen algı çalışmalarına karşı bağımsız ve güvenilir bir otoritenin kurulması, halk sağlığı ve doğru beslenmesi açısından çok önem taşımaktadır.
Tüm zorluklara rağmen üretime devam edeceğiz. Tamamı kayıt altında olarak kaliteli ve güvenilir üretim yapan sektörümüzün sürdürülebilirliği için tüm çalışanlarımızla gayret içinde üretmeye devam edeceğimizi ifade edebiliriz."
Yorumlar
Kalan Karakter: