Elazığ Besi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Alper Kılbitmez, yıllık 4500 ton kırmızı etin üretileceği Besi OSB’de yer tahsislerinin başladığını söyledi.
Kılbitmez, ihalesi geçen yıl kasım ayında yapılan 855 dönüme kurulu Besi OSB’nin bütün altyapı işlemlerinin tamamlandığını ve girişimciler için yatırıma hazır hale getirildiğini belirtti.
Temeli atıldığından bugüne birçok yatırımcının adeta gün saydığını dile getiren Kılbitmez, mevcut ekonomik koşullara göre beklediklerinin üzerinde bir ilgiyle karşılaştıklarını anlattı.
Bugün itibarıyla 13 yatırımcıya yer tahsisi yapacaklarını vurgulayan Kılbitmez, “Yüzer baş ve toplamda 1300 başlık bir yer tahsisi olacak. 100 baş kapasiteli besi çiftliklerine 170-180 baş hayvan sığabiliyor.” dedi.
Kendisinin de bir besici olduğunu anlatan Kılbitmez, şunları söyledi:
“Benim de bir çiftliğim var. Ben oraya kış olduğunda yollar kapandığında artık İl Özel İdare veya muhtarlığı aramaktan utanıyorum. Yollarım kapanıyor. Burada öyle bir sıkıntım yok. Burada 7/24 güvenlik, veterinerlik hizmetim var. Bölge teşviklerinden normal organize sanayi bölgesindeki fabrikaların faydalandığı tüm desteklerden faydalanıyorsun, vergi indirimi, SGK indirimi… Projeler hep destekleme kriterlerine uygun olarak hazırlandı. O yüzden avantajı çok fazla. Dışarda özel bir çiftliğinizin olmasından çok daha avantajlı ve karlı.”
Bölgede altyapısı olmayan, sıradan bir arazinin metrekare birim fiyatının 500-600 lira olduğunu belirten Kılbitmez, OSB’de ise girişimcilerin metrekaresine 155 lira ödeyerek yer sahibi olabildiğini aktardı. Bunun yüzde 25’ini peşin aldıklarını ifade eden Kılbitmez, geri kalanının da vade farksız 15 ay eşit taksitle ödendiğini kaydetti.
– BİYOGAZ TESİSİ DE KURULACAK
Kılbitmez, girişimcilerin talebinden memnun olduklarını dile getirerek, “61 yerimiz var ve 300 başvuru oldu. Bunlar arasından kriterlere uygun olanlara yer tahsisi yapacağız. Elazığ Besi OSB, ülke hayvancılığının gelişmesinde önemli rol oynayacak.” dedi.
OSB’nin 5 yıl içinde tam dolulukla hizmet vermesini beklediklerini vurgulayan Kılbitmez, “10 bin büyükbaş kapasitemiz tamamen dolacak, verimli bir üretim süreci başlayacak. Yıllık 4500 bin ton kırmızı et üretimi olacak. 1250 kişiye istihdam sağlanacak. Hayvansal atıkları kullanılarak biyogaz elde edilmesi ve elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle 3,080 MWm gücünde Biyogaz Tesisi Kurulacak.” diye konuştu.