CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yazın birçok tüketicinin fiyatı yüzünden yiyemediği kavun ve karpuzun tarlada kaldığını, çürüyerek hayvan yemi olarak bile kullanılamadığını söyledi.
Niğde’nin Altunhisar ilçesinde hem domates hem de kavun üreten Uğur Tekeli ile kavun tarlasını gezen Gürer, “Kavun tarlada olgunlaştığı dönemde geldiğimizde üreticiler, tüccarın gelmediğini, kavunların kilosunu 1 liradan bile alan olmadığını, bu yüzden ürünlerin tarlada kaldığını ve bazı kavunların hayvan yemi olduğunu söylemişti.” dedi.
Üreticilerin sattıkları ürünlerin, zararlarını bile karşılayamadığını vurgulayan Ömer Fethi Gürer, yaşanan tabloyu “Bir kısmı satıldı, ama bu, sadece onların bir nebze olsun ürün satmalarına vesile oldu. Üretim maliyetlerini dahi karşılamadı.” şeklinde ifade etti.
Gürer, yeni bütçe teklifinin çiftçiye gereken desteği sağlamaktan uzak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“2025 yılı bütçesinde milli gelirin yüzde 1’inin çiftçiye verilmesi lazım, bu da 615 milyar liraya denk geliyor. Ancak bütçede çiftçiye ayrılan pay 135 milyar lira olarak öngörülüyor. Çiftçinin yaşadığı finansal kriz giderek derinleşiyor. Çiftçilerin bankalara olan borçları 749 milyar lirayı buldu. Ülkede borcu olmayan çiftçi kalmadı.”
Özellikle gübre ve yem fiyatlarının yüksek oluşunun çiftçiyi büyük oranda zorladığını dile getiren Gürer, “Gübre ithal, yem ithal; özellikle DAP gübrenin fiyatı artmaya başladı. Bu artış sahte gübre ve hileli gübre kullanımını artırıyor. Çiftçi, sahte gübre nedeniyle de mağdur oluyor.” dedi.
Gürer, yetkililere çağrıda bulunarak çiftçinin içinde bulunduğu durumu görmezden gelmemeleri gerektiğini belirterek, “Yetkililere sesleniyoruz: Üreticiye sahip çıkın. Önümüzdeki yıl üretim yapabilmesi için gerekli destekleri bir an önce verin. Makamda oturup laf değil, tarlaya gelip çiftçinin durumunu görün.” diye konuştu.
– DEKARA 22 BİN 500 LİRA ZARAR
Tarlada kalan kavunlardan dolayı zarar eden üretici Uğur Tekeli ise kavun üreticisinin yaşadığı zararla ilgili şunları söyledi:
“Bir dönüm alana 25 bin lira harcadık ama ancak 2 bin 500 liraya satabildik. Zararımız dekarda 22 bin 500 lira. Sadece bir fideyi 13,5 liraya aldık. Bu yıl birçok kavun ve karpuz tarlada kaldı. Para etmedi, çürüdü, hayvan yemi oldu. Bizim bu durumumuzu iktidarın düşünmesi lazım; çeklerimiz, senetlerimiz yazılmaya başladı, kimsenin ödeme gücü yok. Borçların altında eziliyoruz. Giderek artan maliyetler karşısında giderek daha da zorlaşıyor tarım.”