Yayla Agro Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, yenilikçi üretim tarzı, Niğde'deki 3 milyar liralık yatırımla hayata geçecek yeni fabrikası, tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle dünyada hazır ve paketli ürüne giderek artan talep ve özellikle petrol, maden ve enerji kadar büyük mücadelelerin verileceği tarım ve gıdaya küresel güçlerin ciddi yatırımlar yapması gibi etkenlerle orta ve uzun vadede ciddi büyüme ve yüksek karlılığa ulaşabilir.
Şirketten KAP'a gönderilen faaliyet raporundan ve çeşitli kaynaklardan derlenen bilgilere göre, firma çeltik (pirinç hammaddesi), kabuklu mercimek ve natürel (tarladan doğrudan hasat edilmiş) bakliyat gibi hammaddeleri ve bulgur gibi gıda ürünlerinin tedariki, ham maddelerin elenmesi, kırılması, boylanması, işlenmesi ve paketli/paketsiz üretimi, satışı faaliyet alanları arasında yer alıyor.
Pirinç ve bulgur gibi ürünlerin çeşitli süper gıdalar (kinoa, vb.), kurutulmuş domates gibi doğal gıdalarla reçetelere uygun karıştırılarak katma değeri yüksek pişirilmeye hazır özel karışımların paketli üretimi ve satışını da yapan firma, geleneksel bitkisel protein bazlı bakliyat, bulgur ve pirinç ürünlerinden üretilen hazır yemek ürünlerinin (Cçorba, pilaki, bulgur ve pirinç pilavları, makarna, hoşaf, baklagil yemekleri, zeytinyağlılar, tahıl ve bakliyat salataları) son teknoloji makinelerle el değmeden katkısız ve koruyucusuz olarak tekniğine uygun yöntemlerle (haşlanması, sterilizasyonu vb.) hazırlanması, çeşitli soslarla lezzetlendirilmesi, 18-36 aya kadar soğuk zincir gerektirmeden duyusal (lezzet) ve yapısal (vitamin ve mineral) özelliklerini kaybetmeden saklanabilen yeni nesil BPA’sız (Bisphenol A) ambalajlarda paketlenmesi ve satışını da gerçekleştiriyor.
İşlenen ürünlerin bir kısmını klasik gıda olarak (paketli/paketsiz bakliyat, bulgur, pirinç) tüketiciye sunan Yayla Gıda, bir bölümün ise ileri süreçlerden (proseslerden) geçirip özel reçeteler ile katkısız koruyucusuz “pişir ye” (mevsiminde kurutulmuş sebze, baharat ve superfood ürünleri ile zenginleştirilmiş tek pişirimlik çorba, pirinç ve bulgur karışımları), “aç ye” (pilakiler, hoşaflar, zeytinyağlı bakliyat ve sebze yemekleri, tahıl ve bakliyat salataları, haşlanmış bakliyatlar) ve “ısıt ye” (çorbalar, makarnalar, pirinç ve bulgur pilavları, bakliyat yemekleri) kategorilerinde tüketime hazır halde nihai ürün haline getirilyor.
Yurt içi pazarda kendi markaları altında, Yayla, A’la Çiftçi, İri Danem ve Yunus markalarıyla ürünlerini paketli olarak tüketiciye sunan Yayla Gıda, Migros gibi ulusal zincir marketler ile A101, BİM, ŞOK gibi ile indirim (Discount) marketleri için özel markalı üretim de yapıyor.
Yurt dışı pazarında ise satışlarını “Turquality Marka Destek Programı” kapsamında alınmış Legurme markası ile sürdüren firmanın, Almanya, ABD ve Japonya gibi alım gücünün yüksek olduğu ülkelerin birçok market raflarında Legurme markalı ürünleri bulunuyor.
Yayla Gıda, 6 kıtada 100’den fazla ülke ile dış ticaret ilişkisi bulunuyor. 80’den fazla ülkeye, kendi satış ve pazarlama organizasyonu ile bayilik ve doğrudan satış kanalları üzerinden ürünlerini ulaştıran şirketin, yurt dışında 14 bayi ve temsilcisi ye alıyor
Yaklaşık 800 bin ton yıllık üretim ve paketleme kapasitesine sahip firma, yıllık 34,56 milyon paket hazır yemek üretip satıyor.
Tüketim alışkanlıklarının değişmesi, hazır gıda ürünlerine olan talebin artması, insanların güvenilir gıdaya yönelmesi gibi etkenler sektörün ve dolayısıyla Yayla Gıda'nın büyümesinde itici güç olarak büyük bir potansiyeli barındırıyor.
Tarımsal üretimin bir kısmı doğrudan taze olarak tüketilirken, bir kısmının sanayide hammadde olarak işlenip ambalajlı gıdalara dönüştürüldüğü günümüzde, gıda ürünlerinde ambalaj, uzun ömürlülük ve güvenilirliğin önemli hale gelmesi sektör açısından büyük önem taşıyor.
- YATIRIMIN DEVREYE GİRMESİYLE...
Dünyanın önde gelen çok uluslu şirketleriNİN Afrika, Latin Amerika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde milyonlarca hektarlık tarım arazisi kiralayarak, tarım-gıda ürünlerine yatırım yaptığı bir dönemde, kendi halklarının uzun dönemli gıda güvenliğini garanti altına almaya çalışmaları, yakın gelecekte gıdayı petrol, maden ve enerji kadar büyük mücadelelerin verildiği bir alan yapacağı görülüyor.
Yeni ürünlerle ilgili Ar-Ge çalışmalarını yürüten Yayla Agro Gıda, Niğde'de 127 bin metrekare üzerine 120 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrika yatırımı için çalışmalarını sürdürüyor.
Gelecek yıl tam kapasite ile faaliyete başlaması planlanan 3 milyar 95 milyon liralık yatırımla hayata geçecek fabrika ile firma, artan talebi karşılamak üzere kapasiteyi artırma hedefine ulaşmış olacak.
Yaklaşık yıllık 70 bin ton hazır yemek kapasitesiyle toplam üretim kapasitesini artıracak fabrika ile Yayla Gıda, katma değeri yüksek zenginleştirilmiş ürünler, sağlıklı atıştırmalıklar, toz haline getirilmiş protein enzimleri, kemik suyu ve soslar ile donuk ürünlerin üretimini gerçekleştirerek yurt içi ve dışındaki pazar gücünü artıracak, karlılığını yükseltecek ve ciddi büyüme oranlarına ulaşabilecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: