Hassas besleme yöntemlerini mümkün kılarak hayvanların ihtiyaçlarına daha uygun yem formülasyonlarının geliştirilmesine yardımcı olan yapay zeka ile ürünlerinde böcek proteini, deniz yosunu, alg ve bitki bazlı proteinler gibi alternatif protein kaynaklarını kullanan yem firmaları, içinde bulundukları sektörde önümüzdeki dönemde daha avantajlı görünüyor.
Artan hayvan nüfusu, hayvan hastalıklarının yaygınlaşması ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki nüfus artışının yanı sıra kaliteli süt ve et ürünlerine yönelik talebin artması, sanayileşmenin hızlanması ve teknolojik ilerlemeler kaba yem pazarının büyümesinde önemli rol oynuyor.
Özellikle son yıllarda hayvan başına üretilecek süt miktarının artırılmasına yönelik yürütülen çalışmalarda beslenme ve içeriği zengin yemler ön plana çıkıyor.
Hububatlar, yağlı tohumlar gibi bitkisel üretimden elde edilen, değirmencilik, nişastacılık, şeker sanayi yan ürünleri, yağlı tohum küspeleri gibi gıda sektöründen elde edilen ürünleri hayvan ihtiyaçlarına göre işleyip vitamin, mineraller (premiksler) ile karıştırarak en uygun formda ve maliyette hayvancılığın istifadesine sunan yem sektörü, özellikle bu yıl farklı yeniliklere imza attı.
Bu yıl ayrıca böcek proteini, deniz yosunu, alg ve bitki bazlı proteinler gibi alternatif protein kaynakları, yem formülasyonlarında giderek daha yaygın kullanılmaya başlandı.
Küresel düzeyde, çevre dostu ve sürdürülebilir yem formülasyonları ile alternatif protein kaynaklarının kullanımının artması, yapay zeka ve veri analitiği ile desteklenen hassas besleme tekniklerinin yaygınlaşması yem verimliliğini yukarı taşıdı.
Öte yandan Türkiye ölçeğinde yem sektörü zor bir yıl geçirdi. Özellikle yem fiyatlarındaki artış ve artan ithalat bağımlılığı sektörün en büyük sorunları arasında yer aldı. Türk lirasındaki değer kaybı ve küresel emtia fiyatlarının yükselmesi, yem maliyetlerini daha da yukarı çekti ve bu durum hayvancılık sektöründeki üreticileri zor durumda bıraktı. Yüksek yem fiyatları, birçok çiftçinin hayvanlarını erken kesime göndermesine yol açtı. Yüksek girdi maliyetleri ve yetersiz yem kaynakları, et ve süt üretimini olumsuz etkiledi.
Hem küresel ölçekte hem de Türkiye özelinde yaşananlara bakıldığında yem sektörünün, birçok sektör gibi sürekli kendini yenilemesi ve ihtiyaca göre üretimini şekillendirmesi gerekiyor.
Yapay zekanın yaygınlaştığı, böcek proteinlerinin formüllerde daha fazla yer aldığı bir dönemde Ofis Yem gibi sektörün önemli oyuncuları, küresel gelişmelere ayak uydurması durumunda her zaman bir adım önde olacaktır.
Özellikle Türkiye'deki, Adana'da büyük bir yatırım yapan Ofis Yem gibi yem firmalarının teknolojik ve donanımlı yatırımlarına bakıldığında yem sektörünün, önümüzdeki dönemde daha agresif bir anlayışla kırmızı et ve süt üretiminde çok daha aktif olacakları görülüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: