Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, Van, Hakkari ve Bitlis'in tarım ve hayvancılık ile ilgili sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya aktardı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı", Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve borsa başkanlarının katılımıyla TOBB’da yapıldı.
Bakan Yumaklı ile yapılan toplantıda, bölgenin tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunlarını dile getiren Başkan Süer, daha sonra yaptığı açıklamada, "Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’taki çiftçilerimizin yaşadığı zorlukları ve taleplerimizi kendilerine ilettik. TRB2 bölgesinin tarım ve hayvancılık potansiyelini ve üretimin artırılması için yapılması gerekenleri konuştuk. Ayrıca, bu sektörlerdeki mevcut desteklerin artırılmasının hayati önemde olduğunu ifade ettim” dedi.
- "ÇİFTÇİNİN EN BÜYÜK SORUNLARIN BİRİ ÇOBAN TEMİNİ"
Süer, zorlu kış şartlarında, büyük bir emekle topraklarını eken çiftçilerin daha fazla destek alması gerektiğini belirttiğini aktararak, şunları söyledi:
"Tarım ve hayvancılık sektörünün bölgemizde daha iyi bir noktaya gelmesi için verilen desteklerin artırılması büyük önem taşıyor. Van’ın ülkemiz tarım ve hayvancılığındaki yeri çok önemli. TÜİK tarafından 2023 yılında açıklanan rakamlara göre Van'da 3 milyon 280 bin 145 küçükbaş hayvan ve 133 bin 193 büyükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş yetiştiriciliğinde ülke genelinde birinci sırada yer alan Van’da daha profesyonel bir anlayışla, yeni ve katma değerli ürün üretimi, aynı zamanda istihdam merkezli bir sektöre dönüştürebilir. Şehrimizin yaklaşık 1,5 milyon hektar mera varlığı ile ülkemizin toplam mera varlığının yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade ettim. Bunun yanı sıra yayla ve meralarımızda yetiştirilen küçükbaş hayvanların satışında büyük bir pazar sorunu yaşandığını, bunun da çiftçilerimizi zor durumda bıraktığını, ayrıca çiftçimizin en büyük sorunlarından bir tanesinin de sürü yöneticisi (çoban) temini olduğunu da belirttim."
- NAKLİYE VE YEM MALİYETLERİ
Pazar ve nakliye sorunlarına da dikkati çeken Başkan Süer, "Yayla ve meralardan dönen hayvanların yem bitkileri maliyetinin yüksek olması nedeniyle, çiftçilerimiz hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Ancak bu satışlar hem düşük fiyattan yapılmakta hem de başka bölgelere satış sırasında nakliye maliyetleri ekleniyor. Bu da çiftçimizi daha da zorluyor. Bu noktada, nakliye ve yem bitkisi maliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladım" diye konuştu.
Süer, borsa için önemli olan Van Et ve Süt Kurumunun bölgedeki hayvanları uygun fiyatlarla alması gerektiğini belirterek, bunun hayvancılığa olumlu yansıyacağını söyledi. Süer; "Yayla dönüşü ekim-kasım aylarında bölge menşei küçükbaş hayvanların uygun fiyata alınmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde, yem bitkilerinin pahalı olması, pazarının dar olması ve yüksek maliyetler nedeniyle işletmelerin büyük bir bölümü küçülmekte ya da hayvancılığı bırakmaktadır” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: