Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde yaşayan ve endemik bir tür olan inci kefalinin avlanma yasağının başlayacağı 15 Nisan öncesinde balıkların tatlı su yataklarına giden güzergahlarda incelemelerde bulundu.
Van Gölü'ndeki inci kefallerin üreme göçünün başlamasında sıcakların ana etken olduğunu vurgulayan Akkuş, "Su sıcaklığı 12-13 dereceyi bulduğu zaman göç başlıyor. Son bir iki gündür hava aniden soğudu dolayısıyla akarsulardaki sıcaklık, 10 dereceye düşmüş durumda. Güneş açar açmaz su sıcaklığı tekrardan göç için uygun olan 12-14 santigrat dereceye ulaşacak" dedi.
Şu anda akarsulardaki mevcut debilerin üremek için yeterli olduğunu aktaran Akkuş, "Fakat göç çok uzun soluklu bir süreç. 15 Temmuz'a kadar devam eden bir süreç. Şu anda akarsu debileri yeterli önemli olan mayıs-haziran ayındaki durumları. Bir tarafta inci kefalleri, diğer tarafta ise tarımsal sulama için suyu almak isteyen çiftçiler. Dolayısıyla bu sürecin etkili bir şekilde yürütülmesi gerekiyor" diye konuştu.
Kuraklığın havzanın, bir gerçeği olduğunun altını çizen Akkuş, "Özellikle 2020 yılından itibaren 2024 yılı hariç ciddi kuraklık yaşadık. Artık bu bizim gerçeğimiz. Kuraklığa yönelik ciddi tedbirlerin alınması lazım. Artık eski sulama yöntemlerinden vaz geçilmeli, gerekiyorsa ürün deseni değiştirilmeli" ifadesini kullandı.
Akkuş, inci kefalinin binlerce yıldır Van Gölü'nde yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:
"İnci kefalinden bugün bölgede direk ya da dolaylı olarak 30 bin insan geçimini sağlıyor. Ülkemizde iç sularda avlanılan balık miktarının üçte birini inci kefali karşılıyor. Her yıl ortalama 30 bin ton balık avlanıyor, 10 bin tonu Van Gölü'ndeki inci kefalinden karşılanıyor. Eğer bu kaynağı sürdürülebilir bir şekilde kullanmak istiyorsak üreme dönemi gerek kaçak avcılık, gerekse de akarsu debilerine dikkat etmemiz gerekiyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: