1. Haberler
  2. Manşet
  3. TZOB, Marmarabirlik’ten alım fiyatlarını revize etmesini istedi

TZOB, Marmarabirlik’ten alım fiyatlarını revize etmesini istedi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Kasım Cuma günü Bursa’nın İznik ilçesinde zeytin hasat törenine katıldı.

Bayraktar, etkinlikte bölge ziraat odaları başkanları ile yaptığı basın açıklamasında, Dünya’da zeytin yetiştiriciliği yapılan alanın yaklaşık yüzde 90’ının Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki ülkelerde olduğunu belirtti.

Dünyada 2022 verilerine göre yaklaşık 10,9 milyon hektar alanda 21,5 milyon ton zeytin üretimi yapıldığını vurgulayan Bayraktar, “Dünya sofralık zeytin üretimi aynı seviyede kalırken, zeytinyağı üretimi yüzde 25
arttı. Dünyada ilk sırada gelen İspanya’da sofralık zeytin üretimi azalırken, ülkemizin üretimi arttı. Önceki yıllarda üçüncü sırada olan ülkemiz 2022 yılında dünya sofralık zeytin üretiminde dünya birincisi oldu. Ülkemizi İspanya ve Mısır izledi.” edi.

Geçen yıl 9 milyon dekar zeytinlik alanda 1 milyon 520 bin ton üretim gerçekleştiğini aktaran Bayraktar, bu miktarın yüzde 68’inin yani 1 milyon tonunun yağlık, yüzde 32’sine denk gelen 490 bin tonunun sofralık zeytin olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bitkisel üretim 2’nci tahminine göre 2024 yılında dane zeytin üretiminin yüzde 136,8 artışla 3 milyon 600 bin ton olması beklendiğini dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:

“2024 yılı için yapılan rekolte tahmininde sofralık zeytin üretimi 750 bin ton, zeytinyağı üretimi ise 475 bin ton olarak tespit edildi. Bu tüm zamanların en yüksek üretimi olacak ve 2024 yılında yeni bir rekor üretim gerçekleşecektir. Üretimdeki artışla birlikte zeytin ve zeytinyağı ihracatımız da artıyor. Zeytinyağı ihracatımız 2021 yılında 50 bin ton, 154 milyon dolardan, 2022 yılında 86 bin ton, 317 milyon dolara, 2023 yılında da 135 bin ton 675 milyon dolara yükseldi. Dünyada azalan zeytin ve zeytinyağı üretimi nedeniyle ihracatımızda önemli artış görüldü.”

– “FİYATLAR KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR”

Zeytin ve zeytinyağında yakalanan başarıda Bursa’nın katkısının büyük olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Bursa 96 bin 498 ton sofralık zeytin üretimiyle Ülkemizde ikinci sıradadır. Bursa’da üretilen zeytinin yüzde 26’sı olan 25 bin 78 tonunu İznik ilçemiz üretiyor. Ancak üreticilerimiz bu seneki rekor üretimden memnuniyet yaşamakla birlikte aynı zamanda ürün artışının fiyatlara yansımaması nedeniyle yeterli geliri elde edemeyeceği endişesi içindedir. Geçtiğimiz günlerde Marmarabirlik zeytin avans fiyatlarını açıkladı. Açıklanan avans fiyatlarda; tavan fiyatta yüzde 13,6 artış varken, taban ve yağlık zeytin fiyatları aynı kaldı. Açıklanan bu fiyatlar üreticilerimizin beklentisinin altındadır. Özellikle işçilik maliyetlerinin artmasıyla birlikte maliyetlerin yükselmesi ve enflasyon dikkate aldığında açıklanan zeytin fiyatının yetersiz olduğunu görüyoruz. Marmarabirlik sektör için, üreticilerimiz için önemli bir birliktir. Marmarabirliğin açıkladığı fiyat piyasaya yön veriyor.”

Marmarabirliğin fiyat açıklamasıyla piyasada oluşan fiyatların düştüğüne dikkati çeken Bayraktar, “İri dane zeytin fiyatı 165 lira seviyelerine kadar çıkmışken, bugünlerde fiyatlar 55 lira ila 140 liraya kadar geriledi. Yağlık zeytin fiyatı tüccar alımlarında 28 lira seviyesindedir. Bu fiyatlar kabul edilebilir değildir. Marmarabirliğin açıkladığı fiyatların avans fiyat olduğunu biliyoruz. Marmarabirliğin fiyatları üreticilerimizin beklentisi doğrultusunda tekrar ele almasını bekliyoruz. Marmarabirlik açıkladığı fiyatı revize etmelidir. Rekoltenin bu sene yüksek olduğu göz önüne alındığında üreticilerimizin” dedi.

Tariş ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin henüz alım fiyatı açıklamadığını belirten Bayraktar, bir an evvel üreticilerin yeterli gelir elde edebileceği bir fiyatın açıklamasını beklediklerini kaydetti.

 

TZOB, Marmarabirlik’ten alım fiyatlarını revize etmesini istedi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.