Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere Akdeniz’deki birçok ilde yaşanan dondan etkilenen çiftçilere destek olunmasını istedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, doğal afetlerden en çok zarar görenin her zaman tarım sektörü olduğunu vurgulayarak, "Don afetinden zarar gören üreticileri kaybetmemek adına, Doğu Akdeniz'deki üreticilerin kredi borçları faizsiz ertelenmelidir" dedi.
Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere Akdeniz’deki birçok ilde don afeti meydana geldiğini ve tarımsal üretimi etkilediğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Don afeti, şeftalide, kayısıda, erikte, patateste, karpuzda, narenciyenin hasat edilmeyen bir
kısmı ile kabak, patlıcan, biber, salatalık gibi bazı sebzelerde zarar oluşturmuştur. Bu afet sebebiyle zarar gören tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hasar tespit komisyonları zarar gören sahalarda incelemelerde bulunmaya başladı. Doğal afet sonrası hasar tespit aşamasında birçok sorun çıkmakta ve çiftçilerimizin zararı olduğundan daha düşük gösterilebilmektedir. Aynı şeylerin yaşanmaması adına çiftçilerimizin zararı hakkaniyetli bir şekilde belirlenmelidir. Don afetinden zarar gören bölge ülkemiz tarımsal üretimi için önemlidir. Yine 2 yıl önce şubat ayında bu bölge depremin merkezindeydi. Henüz depremin yaraları tam olarak sarılmadan yaşanan bu afet bölgedeki çiftçilerimize ve ülke tarımına büyük zarar verir."
Kesin raporlar çıkmasa da yüzde 100’lere varan hasar oranlarının olduğunun bilindiğini aktaran Bayraktar, "Dolayısıyla don afetinden zarar gören üreticilerimizi kaybetmemek
adına bölgedeki üreticilerimizin kredi borçları faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca yetkili kurumlar harekete geçerek üreticilerimizin bu zararını telafi edici yardımlar yapmalıdır. Don afeti yalnızca üreticiyi değil tüketiciyi de etkileyecektir. Zarar gören bölgelerde hem açıkta hem de örtü altında meyve-sebze üretilmektedir. Bu olayın Ramazan ayıyla birlikte hali hazırda yüksek olan gıda fiyatlarını artırmasından endişelenmekteyiz." ifadesini kullandı.
-RAMAZAN AYI FİYAT DEĞİŞİMLERİ
Geçen yıl ile bu yılın Ramazan ayı öncesindeki fiyatlara bakıldığında, bu yıl markette 39 ürünün 36’sında fiyat artışı, 2’sinde fiyat düşüşü olurken 1 ürünün fiyatının değişmediğini dile getiren Bayraktar, "Markette en fazla fiyat artışı yüzde 160,2 ile beyaz lahanada görüldü.
Beyaz lahanadaki fiyat artışını yüzde 94,1 ile kabak, yüzde 80,9 ile limon, yüzde 62,5 ile yumurta izledi. Markette fiyatı düşen ürünler ise yüzde 18,1 ile patates ve yüzde 1,5 ile karnabahar oldu. Geçtiğimiz yılın Ramazan öncesine göre bu sene tüketicilerimiz marketten beyaz lahanayı 2,6 kat, kabağı 1,9 kat, limonu 1,8 kat ve yumurtayı 1,6 kat fazlaya alarak tüketmek zorunda kalacaklar." dedi.
Geçen yıl ile bu yılın Ramazan ayı öncesine göre üreticide 31 ürünün 26’sında fiyat artışı, 4’ünde fiyat düşüşü görülürken 1 üründe fiyat değişimi yaşanmadığına dikkati çeken Bayraktar, "Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 27,8 ile zeytinyağında görüldü. Zeytinyağındaki fiyat düşüşünü yüzde 16,7 ile kuru kayısı, yüzde 14,9 ile patates, yüzde 3,8 ile fındık izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 594,4 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat
artışını yüzde 201,6 ile kabak, yüzde 184,2 ile beyaz lahana, yüzde 141,4 ile salatalık izledi." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: