Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk üretim maliyetleri yüksek olmasına rağmen destekleme miktarlarının düşük kaldığını belirterek, “Girdi fiyatlarındaki artışlardan çiftçilerin en az seviyede etkilenmesi için kilogram başına 3 yıldır 1 lira 60 kuruş olarak ödenen primler artırılmalıdır.” ifadesini kullandı.
Bayraktar, Diyarbakır’da katıldığı pamuk hasadında yaptığı açıklamada, Türk tarımının vazgeçilmez bir ürünü olan pamuğun, lif, çiğit, tohum, yağ, küspe gibi asıl ve yan ürünleriyle tekstil, hazır giyim, bitkisel yağ ve yem başta olmak üzere birçok sektöre ham madde oluşturduğunu belirtti.
Türkiye’de 2023 yılı verilerine göre 22 ilde üretimi gerçekleştirilen ve nisan ayı sonu itibarıyla ekimi yapılan pamukta hasadın sürdüğünü aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 4,8 milyon dekar alanda üretimi gerçekleştirilen pamukta geçtiğimiz yıl çiftçilerimiz 2,1 milyon ton kütlü pamuk üretti. Bu yıl ise Türkiye İstatistik Kurumu Birinci Tahmin verilerine göre 2,2 milyon ton seviyesinde üretim tahmin ediliyor. Ülkemiz pamuk üretiminin tamamına yakını Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ile Çukurova ve Antalya yörelerinde yapılıyor. İl bazında baktığımızda ise pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 42’sini Şanlıurfa, yüzde 14,4’ünü Diyarbakır, yüzde 11,6’sını Aydın, yüzde 8,8’ini Hatay ve yüzde 5,5’ini İzmir gerçekleştiriyor. Söz konusu beş il toplam üretimin yüzde 82,2’sini gerçekleştiriyor.”
– “PAMUKTA FİYATLAR MALİYETİN ALTINDA”
“ABD Memphis lif pamuk fiyatının kilogram başına 65 lira, yani yüzde 40 randımanlı kütlü pamuk fiyatı yaklaşık 26 lira iken, ülkemizde üretilen lif pamuk fiyatının kilogramı serbest piyasada 57 lira, kütlü pamuk fiyatı ise 22 lira 80 kuruş seviyesindedir.” diyen Bayraktan, şunları kaydetti:
“Kütlü pamukta fiyat en az 30 lira bandında olmalı ki üreticilerimiz pamuktan vazgeçmesin. TARİŞ Pamuk Birliği, Çukobirlik ve Antbirlik gibi Birlikler bu hususları dikkate alarak fiyat açıklamalıdır. Ancak görünen o ki pamukta sürdürülebilirliği kimse düşünmüyor. Nem oranına göre değişmekle birlikte yüzde 40 randımanlı kütlü pamuğu Söke TARİŞ kilogram başına 24 liraya, Çukobirlik açıkladığı fiyatı revize ederek kilogram başına 26 lira 50 kuruşa, Antbirlik ise kilogram başına 27 lira 80 kuruşa alım yapıyor. Bu fiyatlar maliyetin oldukça altında kalıyor. Böyle giderse sektör önümüzdeki sezon pamuk üretecek çiftçi bulamayacak. Son yıllarda fiyat açısından zor durumda kalan üreticilerimiz bu yıl maliyetini karşılayacak ve makul bir kar payı ile fiyatların revize edilmesini bekliyor.”
Bayraktar, “Pamuk üretim maliyetleri yüksek olmasına rağmen destekleme miktarları düşüktür. Girdi fiyatlarındaki artışlardan çiftçilerin en az seviyede etkilenmesi için kilogram başına 3 yıldır 1lira 60 kuruş olarak ödenen primler artırılmalıdır.” ifadesini kullandı.