Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda enflasyonunun körüklenmesine sebep olacak bu gibi doğal afetlerde çiftçilere daha fazla destek olunması gerektiğine dikkati çekerek, "Destekler üreticilerimize zamanında ulaştırılmalıdır. Geç verilen destek, destek değildir" ifadesini kullandı.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan doğal afetlerin sayısı ve şiddetinin her geçen gün arttığını belirterek, bu durumun en çok doğa koşullarına bağımlı olarak üretim yapan çiftçileri etkilediğini vurguladı.
2023 yılında meydana gelen doğal afetlerin sayısının 10 yıl öncesine göre 3 kat artarak 1475 olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"2024 yılının ilk 8 ayında 900 doğal afet meydana geldi. Bu afetlerin yüzde 36’sı şiddetli yağış ve sel, yüzde 22’si dolu, yüzde 21’i fırtına ve hortum şeklinde gerçekleşti. Samsun’un Bafra ilçesinde ağustos ve eylül aylarında şiddetli yağış sebebiyle sel meydana geldi. Karnabahar, brokoli ve lahana gibi ürünlerin su altında kalmasıyla ürünler zarar gördü. Yaşanan bu afet hem çiftçilerimizin emeklerini boşa çıkardı hem de ürün fiyatlarının artmasına sebep oldu."
- "ENDİŞE VERİCİ"
Ekim ayında Çanakkale’nin Biga ilçesinde 45 bin dekar alanda dolu afeti olduğunu anımsatan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Çeltik alanlarının tamamı zarar gördü. Olay sonrası biz de Biga’yı ziyaret ederek, çiftçilerimizle bir araya geldik. Fakat ziraat odamızdan aldığımız bilgilere göre aradan geçen bir 1,5 aylık sürede henüz çiftçilerimizin yaralarını saracak bir gelişme olmadı. Üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için destekler acilen ödenmelidir. Antalya ve Mersin’de yaşanan şiddetli yağış ve fırtına, yılın 12 ayı tarımsal üretim arzına hizmet eden seraları vurdu ve zarar verdi. Şiddetli yağışla birlikte bazı seraları su bastı. Ardından saatte 100 km hızını bulan fırtına ve hortum; sera yapılarına, ürünlere ve güneş panellerine zarar verdi."
Sera üretiminin yapıldığı illerde yaşanan doğal afetlerin endişe verici olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Türkiye’deki örtü altı üretim alanlarının yüzde 65’i Antalya ve Mersin’de bulunuyor. Yine örtü altında üretilen sebzelerin yüzde 68’i bu iki ilde üretiliyor. Bu sebeple, tarlada üretimin bittiği, meyve-sebze fiyatlarının arttığı bu dönemde Antalya ve Mersin’de yaşanan afetler endişe vericidir." ifadesini kullandı.
- "SİGORTA PRİMLERİ HALEN ÇOK YÜKSEK"
Doğal afetlere karşı alınacak önlemlerin sınırlı kaldığını ve tam olarak koruma sağlamadığını belirten Bayraktar, tarım sigortalarının öneminin bu noktada ortaya çıktığını aktardı.
Antalya ve Mersin’deki ziraat odalarından aldıkları bilgilere göre örtü altı üretimi yapan çiftçilerin çok azının sigorta yaptırabildiğini anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Yapılan kolaylaştırmalara rağmen primler çiftçilerimiz için halen yüksektir. Dolayısıyla devlet desteği artırılarak primler çiftçilerimiz için daha makul bir düzeye çekilmelidir. Ayrıca örtü altı üreticilerimizin sigorta ile ilgili bir diğer sorunu da sera parsellerinde sehven meydana gelen kaymalardır. Bu durum çiftçilerin bakanlık kayıt sistemlerine kayıt olamamasına ve dolayısıyla da tarım sigortası yaptıramamasına sebep oluyor. Yıllardır sigorta yapılan aynı parseller emsal kabul edilerek bu sorun çözülmelidir."
- "GEÇ VERİLEN DESTEK DESTEK DEĞİLDİR"
"Destekler üreticilerimize zamanında ulaştırılmalıdır. Geç verilen destek, destek değildir" ifadesini kullanan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Çiftçilerimizin sigortaya olan ilgilerini artırmak için istekleri ve beklentileri daha fazla dikkate alınmalıdır. Çiftçilerimizi tarımsal üretimden koparmamak ve ülkenin gıda arzını korumak birincil gayemiz olmalıdır. Halihazırda yüklü borçlar altına girerek tarımsal üretim yapan çiftçilerimizin ekonomisi birkaç saat içinde yaşanıp biten doğal afetlerle sarsılmaktadır. Bu sebeple doğal afetlerin sonrasında yapılan yardımlar artırılmalı, çiftçilerimiz ayakta tutulmalıdır. Bir ürünün yalnızca bulunabilir değil, tüketici tarafından satın alınabilir olması da önemlidir. Bu yüzden gıda enflasyonunun körüklenmesine sebep olacak bu gibi doğal afetlerde çiftçilerimize daha fazla destek olunmalıdır. Unutulmamalıdır ki üretimden bir kez kopan çiftçimizi geri getirmek çok zordur."
Yorumlar
Kalan Karakter: