Türkiye’de 2000'li yılların başından itibaren ihracatın lokomotif sektörlerinden biri konumuna yükselen Türk su ürünleri sektörü, son 5 yılda ihracatını yüzde 65 artırarak yaklaşık 1,7 milyar dolara çıkardı.
17 ülkeden 45 temsilcinin katılımı ile Avrupa Su Ürünleri Yetiştiricileri Federasyonu (FEAP - Federation of European Aquaculture Producers) Genel Kurulu, Ege, İstanbul ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği organizasyonunda, İstanbul Wyndham Grand İstanbul Levent Otel'de gerçekleşti.
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye adına söz aldığı toplantıda, Türk girişimcilerinin son 20-25 yılda su ürünleri sektöründe dünyanın en modern ve entegre tesislerini dünyaya kazandırdıklarını, levrek, çipura, alabalık, somon ve ton balığını taze ve soğutulmuş, dondurulmuş bütün veya fileto olarak ve ayrıca tütsülenmiş ihraç ettiklerini aktardı.
Bu tesislerde üretilen protein zengini su ürünlerini 100'den fazla ülkeye ihraç edecek duruma geldiklerini vurgulayan Kızıltan, şunları söyledi:
"Balıkçılık ve su ürünleri ihracatımız 2023'te 1 milyar 679 milyon dolara ulaştı. 1,6 milyar dolarlık ihracatımızın haklı gururunu yaşıyoruz. Başlıca ihraç ürünlerimiz ise Akdeniz levreği, çipura, Türk Somonu, gökkuşağı alabalığı, mavi yüzgeçli orkinos ve kaya levreğidir. Levrek ihracatımız 517 milyon dolar, çipura ise 418 milyon dolar oldu. Türk somonu, Türk deniz ürünleri sektörünün yükselen yıldızı konumunda. Türk somonu önemli bir üretim ve ihracat artışı göstererek 2023 yılında yaklaşık 376 milyon dolarlık değere ulaştı. Alabalık ihracatımız 112 milyon dolar, orkinos ihracatımız 51 milyon dolar oldu. Kaya levreğinden 10 milyon dolar döviz geliri elde ettik."
Kızıltan, "TURQUALITY ve UR-GE Projeleriyle Türk su ürünleri ihracatının 2028 yılında 2 milyar doları aşması için çaba gösteriyoruz." ifadesini kullandı.
- "Türkiye net su ürünleri ihracatçısı bir ülke konumunda"
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz da denizlerde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde sınır noktasına ulaşıldığı için avcılık yoluyla üretimi artırmaktan yanında, bilim insanlarınca kabul gören temel yaklaşımın; avcılıkta stokların korunarak üretimin sürdürülmesi, ihtiyaç duyulan hayvansal proteinin yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerinden karşılanması yönünde olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa'da birinci sırada dünyada ise 17'nci sırada yer aldığını dile getiren Türkyılmaz, "Türkiye’de su ürünleri üretimi 2023 yılında yaklaşık 1 milyon tona ulaşmış olup bunun yaklaşık yüzde 60’a yakını yetiştiricilikten elde edildi. 2023 yılında 1 milyar 700 milyon dolar ihracat yaparken, ithalatımız 2023 yılında 272 milyon dolarda kaldı. Türkiye net su ürünleri ihracatçısı bir ülke konumunda. İhracatımızın yaklaşık yüzde 80’ini çiftliklerde üretilen balıklar oluşturmaktadır." dedi.
FEAP Genel Kurulunda Fütürist Ufuk Tarhan, fütürizm konulu bir sunum yaparken, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Başkan Yardımcısı Melih İiliel, Yönetim Kurulu üyeleri Ufuk Atakan Demir ve İsmail Aksoy da katılım sağladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: