Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ziraat fakültelerinden mezun olan gençlerin kendi çiftliklerini kurması yönünde teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
Çelik, tarımsal öğretimin 179'uncu yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, tarımsal öğretimin 10 Ocak 1846'da İstanbul’da bugünkü adı ile Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliğinde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başladığını ve 10 Ocak gününü kapsayan haftanın Tarım Haftası olarak kutlandığını anımsattı.
Stratejik sektör olan tarım alanında tarımsal öğretim ve eğitimin de stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Çelik, tarımda istenilen seviyeye gelmek için tarımsal öğretim ve eğitimin günümüzde çok daha fazla önem kazandığına işaret etti.
Kesintisiz gıda üretim ve temininde tarımın ana aktörleri olan çiftçi, üretici ve yetiştirici kadar ziraat mühendislerinin de payının çok önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, dolayısıyla tarımsal öğretim ve eğitimin kalitesinin artırılmasının zorunluluğuna vurgu yaptı.
Tarımsal öğretimin büyük bir bölümünde daha çok teorik eğitime ağırlık verildiğini belirten Çelik, 4 yıllık eğitimin en az 2 yıllık bölümünde tamamen uygulamalı eğitime yer verilmesi ile mezun olacak mühendis adaylarının gerekli pratiğe kavuşarak çiftçilere, yetiştiricilere daha sağlıklı hizmet verebileceklerini anlattı.
Çelik, ziraat fakültelerinin eğitim ve öğretimin yanında öğrencileri girişimcilik konusunda da hazırlamalarının önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Mezun olan binlerce ziraat mühendisinin işsizlik problemi yaşadığı ve birçoğunun meslekleri dışında çalışmak zorunda kalmaları ülkemiz tarımı adına üzüntü verici bir durumdur. Mezun olan gençlerimiz çoğunlukla devlet kapısında işe girme umuduyla yıllarını heba etmektedir. Dolayısıyla ziraat mühendislerinin iş hayatına ve girişimciliğe hazır olmaları konusundaki eksiklikleri fakültelerde öncelikle ele alınmalıdır."
Ziraat fakültelerinden mezun olan gençlerin kendi çiftliklerini kurması yönünde teşvik edilmesi gereğine dikkati çeken Çelik, "Devletimiz tarafından binlerce işsiz ziraat mühendisi için kendi çiftliklerini kurma yönünde teşvik edilerek destek verilmesi hem gençlerin istihdamını hem de bu gençlerin tarımsal üretime katkı vermesini sağlayacaktır. Bakanlığımız hayvancılık işletmeleri için temel destekler yanında gençlerimize ve kadın yetiştiricilerimize ilave destekler vermektedir. Ziraat mühendisleri de bu desteklerden faydalanmanın yanı sıra ayrıca finansal açıdan kredilendirilmek suretiyle kendi çiftliklerini kurabilmelerini sağlayacak yeni projeler geliştirilerek hayata geçirilmelidir" ifadesini kullandı.
Çelik, tarımsal öğretimin 179'uncu yılını kutlayarak tarım sektörünün gelişimi için geçmişten bugüne kadarki süreçte çalışıp çabalayan ziraat mühendisleri ve ziraat teknisyenlerine ve onları eğiten, yetiştiren öğretim görevlilerine teşekkür etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: