CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yılın ilk 3 ayında icra yoluyla satışa çıkarılan traktör sayısı 111’e ulaştığını belirterek, çiftçilerin borcu nedeniyle traktörlerine irca yoluyla el konulmasını önleyecek kanun teklifi vediğini söyledi.
Gürer, geçen yılın çiftçiler açısından kötü geçtiğini belirterek, borçlarını ödeyemeyen birçok üreticinin icrayla karşı karşıya kaldığını aktardı.
Çiftçiler borcunu ödeyemeyince traktörlerin icra yoluyla satışa çıkarılmaya başlandığını dile getiren Gürer, şunları kaydetti:
"2025 yılının ocak ayında icra daireleri tarafından ihale yoluyla satışa çıkarılan traktör sayısı 27 iken, bu rakam şubat ayında 47’ye yükseldi. Mart ayında ise 37 traktör daha satışa çıkarıldı. Yılın ilk 3 ayında icra yoluyla satışa çıkarılan traktör sayısı 111’e ulaştı. Bu rakamlar, çiftçilerin artan borç yükü ve ekonomik zorluklar nedeniyle tarım araçlarını kaybetmeye başladığını gösteriyor. Çiftçilerimizin traktörü olmazsa, üretim yapmakta zorlanacaklar."
Gürer, Bursa, Manisa, Çanakkale ve Nevşehir gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde icra yoluyla satışa çıkarılan traktör sayısının yüksek olmasının dikkati çekci olduğunu belirterek, "Mart ayı boyunca Bursa’da 5, Manisa’da 4, Çanakkale ve Nevşehir’de ise 3’er traktörün satışa çıkarılması, bölge çiftçilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıların boyutunu gözler önüne serdi." dedi.
Geçen yıl Türkiye’deki toplam traktör sayısı 1 milyon 598 bin 659 olarak kaydedilirken, TÜİK verilerine göre bu traktörlerin yaş ortalamasının 24,5’e ulaştığını ve bu rakamın tarım araçlarının yenilenme hızının yavaşladığını gösterdiğini vurgulayan Gürer, "Ülkemizde ÇKS'ye kayıtlı çiftçi sayısı 2 milan 300 bin. Buna karşılık traktörü olan çiftçi sayısı 1 milyon 600 bin. Kamu kuruluşlarını da düşersek, 1 milyon 300 bin civarında çiftçilerimizin kullandığı traktör var. Yani çoğunluğu traktörlerini değiştiremiyor. Sadece yüzde 50'sinin yeni traktörü var." ifadelerini kullandı.
Gürer, "TÜİK verilerine göre, Türkiye’de traktörlerin yaş ortalaması 2015 yılında 22,9 iken, 2024 yılı sonunda 24,5’e yükselmiştir. Bu durum, traktörlerin yaş ortalamasının giderek arttığını ortaya koymaktadır. Mekanik ömrünü tamamlayan traktörlerin verimliliği düşerken, bakım masrafları, yedek parça giderleri ve mazot giderleri artmaktadır. Bu da çiftçiye ek giderlere neden olmaktadır. Lakin, traktör lastiği alamayacak duruma düşen çiftçiler dahi var." diye konuştu.
- KANUN TEKLİFİ
Çiftçilerin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekmek ve tarım araçlarının korunmasını sağlamak amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdiğini aktaran Gürer, teklifin, çiftçilerin temel üretim araçları olan traktörlerin haczedilmesini engellemeyi amaçladığını belirtti.
Gürer, şu ifadeleri kullandı:
"Halihazırda çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 868 milyar lira, çiftçilerin borçlarının en az iki yıl ötelenmesi ve faizlerinin silinmesi içinde kanun teklifi vermiştim. Bu sefer de borçları nedeniyle traktörlerine icra yoluyla el konulmasını önlemek amacıyla sunduğumuz bu kanun teklifi, temel olarak çiftçilerin üretim süreçlerinden kopmadan faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Aksi takdirde, çiftçilerin tarlalarını veya hayvanlarını satmak zorunda kalması kaçınılmaz hale gelebilir. Çiftçilik faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından, üretim araçlarının ve tarımsal varlıkların çiftçilerin mülkiyetinde kalması büyük önem taşımaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk döneminde çıkarılan kanunla çiftçilere ait ekipmanlara, icra yoluyla el konulamıyordu. Ancak son yıllarda, banka avukatlarının bulduğu yöntemlerle traktörler de icra yoluyla satışa çıkarılmaya başlandı. Çiftçi üretimin içinde kalsın, tarlasını ekebilsin, borcunu ödesin. Traktörünü aldınız, tarlasını sattınız, bu çiftçi borcunu nasıl ödeyecek? Eğer üretim olmazsa, ilerleyen süreçte gıdada sorunlar artabilir. 21 üründe arz açığımız varken, bir de çiftçimizin üretimini sağlayan traktörleri icra yoluyla satılmasın."
Gürer icra yoluyla satış için ihaleye çıkarılan traktörlerin bulunduğu bazı il ve ilçeleri şu şekilde sıraladı: “Kocaeli, Bursa, Antalya, Niğde, Aydın, Aksaray, Çorum, Sakarya, Uşak, Bilecik, Burdur, Kırşehir, Erzurum, Edirne, Nevşehir, Düzce illeri ile Mengen, Gönen (Balıkesir), Alaşehir, Ödemiş, Ayvalık, Gümüşhacıköy, Akhisar, Turgutlu, Bünyan, Ezine, Mucur, Nizip, Polatlı, Mustafakemalpaşa, Zara, Zile, Soma, Dikili, Manyas, Çeşme, Ereğli (Konya), Silivri, Çine, Gediz, Kaş, Erbaa, Karacabey, Cihanbeyli, Savaştepe, Bodrum, Çivril, Bozdoğan, Kadirli, Eğirdir, Edremit, Yerköy, Ünye, Lapseki, Nusaybin, Keşan, Dinar, Sandıklı ve Simav”
Yorumlar
Kalan Karakter: