Türkiye'de görülen ve onlarca ilde başta meyve olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren zirai don, kuraklık endişeleri ve finansa erişimin zorluğu gibi nedenlerle yılın ilk çeyreğinde traktör satışları yaklaşık yüzde 38’lik daralmayla 10 bin 447 adet olarak gerçekleşti.
Traktör üretimi 2023'te 92 bin 581 iken geçen yıl 72 bin 562'ye geriledi. Bu yılın ilk çeyreğinde üretim geçen yılın aynı dönemine göre 20 bin 985'ten yaklaşık yüzde 40 daralmayla 12 bin 558'e geriledi.
2025'e girerken birçok traktör firması yıllık bütçelerini ve planlamalarını yüzde 25-30 daralmaya göre yaparken, yılın ilk çeyreğinde gelen rakamlar pek iyi olmadı.
Yağışların azlığına bağlı kuraklık endişeleri ve yüksek faizler yüzünden finansa erişimin zorluğu gibi nedenlerle önünü göremeyen çiftçiler, yılın 3 ayında farklı dönemlerde etkili olan ve ülkenin büyük bölümünde tarımsal üretimi etkileyen zirai don hadisesiyle sarsıldı.
Bu etkiler Türkiye traktör pazarının sert daralmasına yol açtı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 38 daralan pazarda satışlar 10 bin 447'ye geriledi.
Daralmanın bu şekilde sürmesi ve bu seviyelerde yılın kapanması durumunda 2025 yılı satışlarının geçen yıla göre yaklaşık 63 bin 500'ten 40 bine kadar gerilemesi öngörülüyor.
- 50-55 BİN ADET BEKLENİYORDU
Fendt, Massey Ferguson, PTx ve Valtra gibi bilinen markaları bünyesinde bulunduran, traktör, biçer döver, saman ve yem ekipmanı, ekim ve toprağı sürme makineleriyle hizmet sunan AGCO Tarım Makineleri Ticaret ve Ltd. Şti'nin Genel Müdürü Mete Has, hem zirai don hem kuraklık hem de finansa erişim zorluğunun bahçe trakörleri kısmında, küçük segmentteki trakörlerde pazarı çok etkileyeceğini söyledi.
Çiftçilerin an itibarıyla orta ve uzun vadede önünü göremediğini vurgulayan Has, şunları kaydetti:
"Zararları karşılanırsa çiftçi biraz belki önünü görebilir ama destek ne kadar olacak çiftçi ne kadar rahatlayacak bilmiyor. Asıl problem, çiftçinin önünü görmesi için uzun vade düşük faizli kredilerin olmaması. Yüzde 42'lere düştü faizler 30'lara inmesi beklenirken 46'lara çıktı birden. Peşin parası olup traktör, ekipman alabilen çiftçi çok nadir günümüzde. Şu anda yüzde 50'lerden faizle kredi çekilebilir. Çiftçi bu faizle traktör nasıl alıp ödesin."
Has, pazardaki traktör firmalarının bütçe çalışmalarında yüzde 25-30 daralmaya göre planlaama yaptığını belirterek, "Şu anda ilk 3 aydaki daralma yüzde 38. Ciddi bir düşüş. Böyle gitse 63 in 500'lerden binde 40 bine düşecek pazar. Biz 47 bin 500 demiştik rakiplerimiz 50-55 bin diyorlardı. Şu anda 50 binin altına düşecek gibi görünüyor ikinci yarıda toparlarsa toparlamazsa 40 binlere iner." dedi.
Bu yıl çiftçilerin daha az fonksiyonlu, küçük traktörlere yöneleceğini dile getiren Has, 2025'te teknolojjiden biraz daha kaçış olacağını söyledi.
Firma olarak faiz oranlarını yüzde 50'lerden yüzde 25-30'lara çekerek satış yapmaya çalıştıklarını aktaran Has, "Bazı bankalarla anlaşmalı yüzde 25-30 faizle kredili satış yapabiliyoruz. Geri kalan faiz yükünü biz sırtlıyoruz. Ne kadar dayanırız bilmiyorum. Uzun vade düyük faizli kredilerin tarım sektörüne açılması gerekiyor. Çiftçinin nefes almasını sağlayacak sübvansiyonlu kredilere ihtiyaç var" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: