Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) arasında İstanbul’da iş birliği protokolü imzalandı.
TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, MÜSİAD Genel Merkezinde düzenlenen imza töreninde, 81 ilde ve başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede temsilciliği bulunan MÜSİAD’ın, Türkiye’nin ve dünya coğrafyasında bulundukları şehirlerin ekonomilerine yön veren çok önemli sosyal etkinlikler ile insanlığa hizmet eden bir sivil toplum kuruluşu haline geldiğini söyledi.
Avrupa Birliği ve Türkiye'nin eş finansmanı ile sağlanan mali kaynaklarla 2011’den beri 42 ilde uygulanan IPARD Programı desteklerinin 2024 itibarıyla Bakanlığın yoğun gayretleri neticesinde Avrupa Komisyonu ile müzakere edilerek 81 ilde uygulanmaya başladığını belirten Antalyalı, şöyle konuştu:
"Verilen hibe desteklerinin temel amacı ülkemizde tarım ve gıda sektörlerinde AB standartlarında, modern işletmelerin kurulmasıdır. IPARD Programı ile AB’nin ortak tarım politikasına ilişkin müktesebatı ve kırsal kalkınma yaklaşımları, gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülkemize aktarılmakta, işletmelerimizin tamamının AB standartlarında üretim yapmasına ciddi katkılar sağlanmaktadır. Bugüne kadar 25 bin 434 projeye 45,3 milyar lira hibe desteği verilmiş, bu hibeler sayesinde 96,2 milyar lira yatırım yapılmıştır. Tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlayan TKDK, katma değeri yüksek üretim altyapısının güçlenmesine ve yeni istihdam alanları oluşmasına vesile olmuş ve 101 bin 900 istihdam sağlanmasına destek olmuştur. Bugün imzalayacağımız protokol ile önümüzdeki dönemde 42 il koordinatörlüğümüz, yeni açılan 39 il irtibat ofislerimiz ve MÜSİAD şube başkanlıkları arasında daha yakın iş birlikleri yapma fırsatı bulacağız. Kurumumuz IPARD III Programı döneminde MÜSİAD Genel Merkezi ve şube başkanlıkları tarafından organize edilecek etkinliklerde yatırımcılara Avrupa Birliği kırsal kalkınma destekleri hakkında ayrıntılı bilgilendirmeler yapacaktır. Bu vesile ile umuyorum ki ülkemize çok önemli yatırımları kazandırarak, ekonomimize önemli katkıları hep birlikte sağlamış olacağız."
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da bugüne kadar 6 binden fazla kadın, 13 binden fazla da genç yatırımcısı olan TKDK ile MÜSİAD arasında imzalanacak iş birliği protokolünü önemsediklerini dile getirdi.
MÜSİAD’ın genç ve kadın yapılanmasına, girişimciliğe ve inovasyona verdiği desteklerin TKDK ile birleşerek daha da güçleneceğine işaret eden Asmalı, "Aynı zamanda bizler de yaptığımız organizasyon ve faaliyetlerde TKDK’ya yer vererek, yatırımcılara Avrupa Birliği kırsal kalkınma destekleri hakkında ayrıntılı bilgilendirmeler sağlayacağız." dedi.
Asmalı, MÜSİAD üyesi yatırımcıların IPARD Programı desteklerinden maksimum faydalanmasını arzu ettiklerini kaydetti.
Antalyalı ve Asmalı, konuşmaların ardından protokole imza attı.
Yorumlar
Kalan Karakter: