1. Haberler
  2. Sür Manşet
  3. Tıbbi ve aromatik bitkiler bu tesisle daha değerli olacak

Tıbbi ve aromatik bitkiler bu tesisle daha değerli olacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’da Nilüfer Belediyesinin Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ve Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğiyle hayata geçirdiği Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi düzenlenen törenle açıldı.

Bursa’da bir ilk olma özelliği taşıyan, 5 milyon lira yatırımla kurulan, 3 bin 500 litrelik üretim kapasitesine sahip tesiste lavanta, kekik, biberiye, defne ve adaçayı gibi tıbbi ve aromatik bitkiler işlenerek, sağlık, kozmetik ve kimya gibi sektörlerde kullanılan hidrosol ve uçucu yağlar elde edilecek.

Hasanağa Mahallesi’ndeki tesisin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir ile CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Nilüfer Belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, NİLKOOP Başkanı Süleyman Ayyılmaz, Hasanağa Mahallesi Muhtarı Rüstem Kartoğlu, Bursa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Fehmi Yıldız, BEBKA İzleme Uzmanı Onur Köksal ve çok sayıda davetli katıldı.

Şadi Özdemir, açılışta, tarımı ve üretimi öncelikleri arasına alan bir yönetim anlayışına sahip olduklarını vurguladı.

Tesisin Bursa’da bir ilk olmasının ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, “Dünyada tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı hızla artıyor. Bu tesisle yerel üreticilerimizi teknolojiyle buluşturarak bu alanda güçlü bir yapı oluşturmak istedik. Bölgemizde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin artması en büyük hedefimiz” dedi.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin sağlıktan kozmetiğe, gıdadan kimyaya kadar birçok sektörde kullanıldığını vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

“Bu bitkiler ülkemizde genellikle katma değeri düşük olan ara ürünler şeklinde değerlendiriliyor. Aksine çok daha değerli. Bu nedenle hem bu tür tesislerin hem de katma değeri yüksek olan lavanta, biberiye, kekik, defne ve adaçayı gibi bitkilerin tarımsal üretiminin yaygınlaşması oldukça önemli. Tesisimizin kapasitesi şu an için 3 bin 500 litre. Ancak ihtiyaca göre bu kapasite artırılabilir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini yapan çiftçilerimiz burada cüzi bir ücret karşılığında bitkilerin uçucu yağlarını ve hidrosellerini elde edebilecek. Nilüfer’in yanı sıra çevre il ve ilçelerde bu ürünleri yetiştiren üreticiler de buradan faydalanabilecek ve onların da ürünlerine katma değer sağlanacak.”

 

Tıbbi ve aromatik bitkiler bu tesisle daha değerli olacak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.