Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, tarlada üreticinin elinde kalan bamyaların satın alındıktan sonra kurutularak bamya cipsine dönüştürüldüğünü ve 41 dolardan dünya pazarına sunulduğunu söyledi.
Bir süre önce üreticinin maliyetlerinin altında kalması nedeniyle satamadığı için tarlada kalan 10 ton bamyayı alan Büyükşehir Belediyesi ürünü işleyerek kuruttu. Elde edilen yaklaşık 1,5 ton bamya cipsi, paketlenerek Avrupa ülkeleri ve ABD'ye gönderildi. Sağlıklı atıştırmalık olarak piyasaya sunulan bamya cipsi yurt dışında ilgi gördü.
Bamya kurutma fabrikasını ziyaret ederek üretim süreciyle ilgili çalışmaları inceleyen Akın, üreticinin alın terinin karşılığını alması gerektiğini vurgulayarak, "Ben bu memleketin bir evladı olarak toprakta üretenin kazanmasının gerektiğine sonuna kadar inanıyorum. Üretiyorlar ama bu sıkıntılardan dolayı hem zarar ediyor hem de satış konusunda sıkıntıları oluyor ve çiftçimiz maalesef toprağını terk ediyor. Yani baktığımız zaman Türkiye’nin her yerinde, Balıkesir’de de bu böyle. Artık çiftçilik terk ediliyor, hayvancılık terk ediliyor. O bölgelerde hep yaşlı nüfuslar kalmış. Yeni nesiller bu işe maalesef sıcak bakmıyor." dedi.
Çiftçi Destek Programı sayesinde çiftçilerin yüzünün güldüğünü ifade eden Akın, “Balıkesir’de 7 bin 338 dekarlık bir alanda bamya yetişiyor. Bunun 3 bin 800 dekarlık kısmı, yani yüzde 52’si Gömeç’te. Gömeç, bamya üretiminde Balıkesir’in birinci sırasında. Bu kapsamda geldik, araştırdık. Bunun coğrafi işaret alması için de başvuruda bulunduk. Çiftçimiz bunu 70 liraya satamıyor. Çalıştığı pazarı araştırdık, sistemleri ortaya koyduk ve biz dedik ki bunu 90 liraya peşin parayla alıyoruz. Böyle olunca çiftçimizin yüzü güldü ve bunların hepsini topladık." diye konuştu.
Bamya cipslerinin Avrupa, İngiltere ve Amerika’da satış noktalarına ulaştığını belirten Akın, şunları söyledi:
"Amerika’ya, İngiltere’ye satacağız dedik. Tabii bu baktığınız zaman kolay bir iş değil. Ama bu ürün şu anda Amerika, İngiltere ve Avrupa’da satış noktalarına ulaşıyor. Yani biz üreticiden aldığımız ürünün tamamını satmış durumdayız. Bu bizim birinci ürünümüz; ardından diğer ürünlerimiz de sırayla gelecek. Mesela özellikle nohut var. Onun da satın almasını garanti edip bir şekilde üreticilerle paylaşacağız.” Ürünü katma değeri yüksek hale getirip, Balıkesir’i de bu işin merkezi haline getirip Türkiye’ye örnek bir projeyi Balıkesir’den hayata geçirip başlattık.”
Yorumlar
Kalan Karakter: