Konya Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı, Konya Ticaret Odası (KTO) TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde yoğun katılımla kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, fuarın acılışında, Konya Tarım Fuarı'nın ülke için önemli bir değer olduğunu belirtti.
Konya'nın sadece tarımda değil, tarım teknolojilerinde de önemli bir üs haline geldiğini belirten Yumaklı, "Bu fuar sadece ülkemizdeki değil, dünyadaki tarım alanında bütün gelişmelerin bir arada görülmesini sağlayacak önemli bir platform" dedi.
Yumaklı, Konya Tarım Fuarı'nın uzun yıllardır sektöre önemli katkılarda bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Konya Tarım Fuarı, üreticilerimiz, çiftçilerimiz ve sektörümüzün bütün paydaşlarıyla ülkemizi tarımda söz sahibi yapmak için çalışmalara devam eden bütün paydaşları bir araya toplamış durumda. Tarımın geleceği, teknolojinin ve inovasyonun ışığında şekillenecektir. Bunu hepimiz yakından biliyoruz. Tarımda mekanizasyon ve verimliliğin artması, çiftçilerimizin iş gücünü ve zamanını ve elbette ki kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmasını sağlayacaktır. İnovasyon, sürdürülebilirlik ve yerli üretim bizim temel değerlerimiz. Bu fuarda sergilenen teknolojiler, bizim bu değerlerimize daha hızlı ulaşma anlamında çok çok önemli bir yer tutmakta."
- ÇİFTÇİLERE DAVET
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise Konya tarım fuarlarının bugüne kadar 100 binlerce kişiyi misafir ettiğini söyledi.
Bu yıl da çok yoğun bir katılımın olduğunu ifade eden Altay, şöyle konuştu:
"Konya Tarım Fuarı, 20 ülkeden 436 firma ve firma temsilcisini ağırlayarak, tarımın geleceğine yön çizme misyonunu sürdürüyor. Özellikle Afrika ülkelerinden bakan, bakan yardımcısı, büyükelçi düzeyinde ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı yoğun bir açılış programı oldu. Stantları ziyaret ediyoruz. Görüyoruz ki, Konyalı sanayiciler çok önemli işler yapıyor. Ben tüm emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Konya, tarımın başkenti. Çatalhöyük'ten itibaren üretim yapan bu şehirde aynı zamanda tarımsal makinelerle de sanayimizin başlangıcını gerçekleştirdik. Aslında bereketin olduğu her yerde tarım var. Bu yıl çiftçilerimiz için de son yağışlarla birlikte bol bereketli bir yıl olmasını temenni ediyorum. Konya Tarım Fuarı tüm güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor. Hem Konya'mızdan hem de bölgemizdeki tüm çiftçilerimizi Konya Tarım Fuarı'ndaki stantlara bekliyoruz."
- "9500 YILDIR TARIMIN MERKEZİ"
Konya Büyükşehir Belediyesinin en önemli hedeflerinden birisinin kırsalda yaşayanların gelirini artırmak olduğunu vurgulayan Altay, "Bu manada Tarım Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde hem bitkisel hem de hayvansal üretime ciddi destekler veriyoruz. İnşallah tarımın geleceğinin konuşulduğu bu fuar Konya’mız için yeni bir kapının açılmasına vesile olacak. Konya’mızın tüm projelerinde desteğini esirgemeyen, her fırsatta Konya’mızı ziyaret eden, bugün de açılışta bizleri onurlandıran değerli Tarım Bakan'ımıza tüm Konyalılar adına teşekkür ediyorum. Tarımın kalbinin attığı Konya Tarım Fuarı’nın düzenlenmesinde emeği geçen herkese, şehrimiz adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Bugün, dünya nüfusu artarken, doğal kaynakların hızla tükendiğine dikkati çeken Altay, "Küresel iklim değişikliği, artan kuraklık, su kaynaklarının azalması ve toprak verimliliğinin düşmesi gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Bu zorluklarla baş edebilmenin yolu ise tarımda yenilikçilik, teknoloji ve sürdürülebilir uygulamalardan geçmektedir." ifadesini kullandı.
Konya'nın, Çatalhöyük'ten bu yana yaklaşık 9500 yıldır Anadolu'nun bereketli topraklarında tarımın merkezinde yer alan bir şehir olduğunu anlatan Altay, şunları söyledi:
"Tarımsal üretim değeri, tarımsal ticaret ve tarımsal istihdam açısından Türkiye’nin tarım başkenti konumundayız. 42 bin kilometre yüzölçümüne sahip olan şehrimizde, 1 milyon 890 bin hektar tarım arazisine sahibiz. Büyükbaş hayvancılıkta; süt üretiminde, şeker pancarı, buğday, arpa, fasulye, mısır, havuç, kiraz, kimyon ve lale gibi ürünlerin üretiminde Türkiye’de birinci sıradayız. Küçükbaş hayvancılıkta, yumurta üretiminde, patates, bezelye, haşhaş, kavun ve vişne gibi ürünlerde Türkiye’de ikinci sıradayız. Ayrıca Konya sanayisinin bugün gelinen noktada başlangıcı da tarım makineleri üretimidir. Bugün bu fuar inşallah çok büyük bir berekete vesile olacak."
Yurt içi ve dışından çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı fuar, 12 Nisan’a kadar ziyarete açık olacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: