Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda Türkiye'nin 6 yıl sonra su fakiri bir ülke konumuna düşebileceğini söyledi.
Bakan Yumaklı, "Vizyoner Bir Bakışla Tarım ile Sanayi Arasındaki Entegrasyonu Artırarak; Tarımsal Sanayinin, Ekonomimize Daha Etkili ve Verimli Katkı Yapmasını Değerlendirmek" gündemiyle düzenlenen İstanbul Sanayi Odası (İSO) mayıs ayı meclis toplantısında, et ve tırnak gibi olan tarım ve sanayi sektörlerinin entegrasyonuna önem verdiklerini söyledi.
Tarımda yürüttükleri planlı çalışmalarla, 85 milyon nüfusun ve 60 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını sorunsuz karşıladıklarını vurgulayan Yumaklı, geçen yıl ayrıca 212 ülke ve bölgeye 31 milyar dolarlık 2 bin 200 çeşit ürün ihraç ettiklerini anlattı.
Türkiye'nin 69,2 milyar dolar tarımsal hasılayla Avrupa'da birinci, dünyada ilk 10 içinde olduğunu dile getiren Yumaklı, "Bu başarıların baş mimarları olan çiftçilerimize ve bu başarıya verdikleri destek için sanayicilerimize şükranlarımı sunuyorum." dedi.
Salgından sonra ortaya çıkan "yeni normal"in tüm dünyada maliyetleri artırdığını vurgulayan Yumaklı, "Tarım ve gıdada tekelleşmeye neden oluyor, gıda milliyetçiliğini ortaya çıkarıyor, göçlere sebep oluyor, tarım arazilerinin de günden güne daha çok azalmasına neden oluyor." ifadesini kullandı.
Yeni politikalarla ülkeyi yeni normale hazırlamaya çalıştıklarını belirten Yumaklı, şunları söyledi:
" Sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına önem veriyoruz. Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu kaliteli ham maddenin, fiyat dalgalanmalarından korunarak temin edilmesinin yolu sözleşmeli üretimden geçiyor. Sözleşmeli üretimi yaygınlaştırmak için çiftçilerimize kullandıkları tarımsal kredilerde yüzde 15 ilave faiz indirimi sağlıyoruz. Böylece gerekli diğer koşulları da sağlayan üreticilerimiz çok ciddi oranda bir faiz indirimine erişebiliyor. O yüzden ben siz değerli sanayicilerimizden sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ile ilgili desteklerinizi istirham ediyorum."
Türkiye'nin mevcut durumu itibarıyla su konusunda önemli bir eşikte bulunduğuna dikkati öeken Yumaklı, "Alışkanlıklarımız değiştirilmediğimiz takdirde 6 yıl sonra su fakiri bir ülke konumuna düşebiliriz. Bu kapsamda suyu depolamak adına, su ve sulama alanına 2,4 trilyon lira kaynak aktararak 10 binden fazla projeye imza attık." dedi.
Sanayicilerle işbirliği içinde su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla, sanayide yüzde 50’ye varan su kazanımı sağlanmasını hedeflediklerini aktaran Yumaklı, endüstriyel su kullanımında "suda sıfır kayıp" ve "sıfır deşarj" ilkesinin döngüsel su kullanımını ve atık su geri kazanımını yaygınlaştıracağını kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: