Dünya genelinde zeytinyağı rekoltesinin tavan yaptığı 2024/25 sezonunda 475 bin tonluk zeytinyağı rekoltesiyle dünya ikincisi olan Türkiye, tarihi rekolteyi katma değere dönüştürmek için ABD, Çin, Brezilya, Japonya, Kanada, Avustralya gibi pazarlara odaklandı.
Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlenen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinin (EZZİB) 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan EZZİB Başkanı Emre Uygun, Ticaret Bakanlığının “Uzak Pazarlar Stratejisi”yle uyumlu olarak 2024/2025 sezonunda uluslararası tanıtım faaliyetlerini planladıklarını ifade etti.
Avustralya’da Fine Food Australia Fuarı’na info stand ile katılım sağladıklarını ve fuarla eş zamanlı olarak 11 firmanın katılımıyla sektörel bir ticaret heyeti gerçekleştirdiklerini dile getien Uygun, şöyle konuştu:
"2025 yılı mart ayında, ABD’deki Natural Products Expo West Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlediğimiz sektörel ticaret heyetinde ise 12 firmamız yer aldı. Ayrıca, ABD’de Summer Fancy Food Show, Japonya’da Foodex ve Çin’de Uluslararası İthalat fuarı gibi dünyanın önde gelen fuarlarında da ülkemizi başarıyla temsil ettik. Bu organizasyonlarda hem Türk zeytin ve zeytinyağını dünyaya tanıtma imkanı bulduk hem de önemli iş bağlantıları kurduk. Önümüzdeki dönemde bu faaliyetleri daha da genişleterek sürdürmeyi hedefliyoruz. Haziran ayında, Çin’in Guangzhou kentinde düzenlenecek 18. China Edible Oil Expo Fuarı’na info stand ile katılım sağlayacağız. 8–13 Eylül 2025'te ise Kanada'nın Toronto şehrine yönelik yeni bir sektörel ticaret heyeti organizasyonu planlamaktayız."
2023/24 sezonunda dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasaklamalar nedeniyle zorlu bir sezon geçirdiklerini anımsatan Uygun, "Dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasaklama sonrasında 2023/24 sezonunda zeytinyağı ihracatı miktar bazında yüzde 52 azalışla 146 bin tondan 70 bin tona geriledi. Zeytinyağı ihracatımız, tutar bazında ise yüzde 29 oranında azalarak 506 milyon dolar seviyesine indi. Ortalama ihracat fiyatımız yüzde 48 artışla 7,16 dolara yükselirken; ihracatımızın yüzde 80’i ise ambalajlı olarak gerçekleştirildi." dedi.
Sofralık zeytin ihracatının performansı hakkında da bilgi veren Uygun, şöyye devam etti:
"Sofralık zeytin ihracatımız 2023/24 sezonunda miktar bazında yüzde 22 azalarak 78 bin ton seviyesinde gerçekleşmiş olsa da ihracat gelirimiz yüzde 14 artarak 210 milyon dolara ulaştı. Ortalama birim fiyatımız ise yüzde 46 artış göstererek 2,69 dolara çıktı. Siyah zeytin ihracatımızdan elde edilen gelir yüzde 18 artarak 162 milyon dolara yükseldi. Yeşil zeytin ihracatı tutar bazında yüzde 2 artışla 47 milyon dolar gelire ulaştı. Bu veriler, katma değeri yüksek ihracat hedefimize doğru emin adımlarla ilerlediğimizin göstergesi. Zeytinyağı ve zeytin ihracatında sektör olarak ihracatta 1 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz."
Türkiye’deki tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını çatısı altında buluşturan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısı iki ödül törenine birden ev sahipliği yaptı.
İlk ödül töreni, sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatının yıldızları için düzenlenirken, ikinci ödül töreni ise; “OLIVEtoLIVE: Zeytinin Bereketinden Hayata 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması” için yapıldı.
“İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde, “Ambalajlı Sofralık Zeytin İhracatı”, “Ambalajlı Zeytinyağı İhracatı”, “En Katma Değerli Sofralık Zeytin İhracatı”, “En Katma Değerli Zeytinyağı İhracatı”, “Sofralık Zeytin İhracatında En Çok Artış” ve “Zeytinyağı İhracatında En Çok Artış” kategorilerinde 26 firma ödüllendirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: