CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, son iki yılda gıda zehirlenmesi tanısı konan kişi sayısının 39 bin 778 olduğunu, zoonotik hastalık vaka sayısının ise 50 bini bulduğunu söyledi.
Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, halk sağlığını tehdit eden asbest ve asbestli içme su borular, pestisit kalıntıları ve taklit-tağşiş ürünler konularına dikkati çekti.
Asbestin 2010 yılında yasaklanmış olmasına rağmen halk sağlığını halen tehdit ettiğini vurgulayan Gürer, "Çukurkuyu, Kemerhisar kasabaları, Çiftlik ilçesi, Azatlı kasabası gibi kasabalarımızda ve belediyeden köye dönüşen pek çok yerleşimde halen asbestli borularla içme suyu taşınıyor. İller Bankası bu boruların değiştirileceğini ifade etti, Bakanlık da bunu destekledi ama aradan geçen on beş yılda somut bir adım atılmadı” dedi.
Türkiye genelinde 15 bin kilometrelik asbestli borunun yüzde 82’sinin değiştirilmiş olmasına rağmen, halen 2700 kilometrelik borunun içme suyu taşıdığına dikkati çeken Gürer, bu durumun insan sağlığı açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.
Pestisit konusunun ise çok daha riskli bir boyuta ulaştığını belirten Gürer, "Tarım Bakanı, pestisit kullanımında yüzde 50’ye yakın bir azalma olduğunu söylüyor ama gerçekler bu ifadeyi doğrulamıyor. Avrupa Birliğinde iki yılda 10 bin bildirim içinde ülkemize ait 853 pestisit ve aflatoksin bildirimi var ve ilk sıradayız." ifadesini kullandı.
Taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili de önlemlerin yetersiz olduğunu dile getiren Gürer, 2025 yılında 279 taklit ve tağşiş ürünün tespit edildiğini ve bunun 119’unun sadece bitkisel yağlarda olduğunu kaydetti.
Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının Ekim 2024'ten beri 1097 adet taklit ve tağşiş ürünü açıklamasına rağmen sorunun devam ettiğini, mevcut denetim kadrosunun yetersizliği nedeniyle kayıt dışı üretimin kontrol altına alınamadığını belirterek, "750 bin gıda işletmesi var ancak bu işletmelerin denetimi için yalnızca 8 bin kişi görev yapıyor. Merdiven altı üretimlerin takip edilmesi mümkün olmuyor. İnsanlar para veriyor, sağlıksız ürün alıyor, sonra hastane kapılarında çare arıyor" diye konuştu.
Gıda güvenliği ile ilgili ciddi sorunlar olduğunu aktaran Gürer, son iki yılda gıda zehirlenmesi tanısı konan kişi sayısının 39 bin 778 olduğunu, zoonotik hastalık vaka sayısının ise 50 bini bulduğunu söyledi.
İnsanların sağlıklarını tehdit eden bu sorunların görmezden gelinemeyeceğini ifade eden Gürer, "Devlet, halkın sağlığını korumakla yükümlüdür. Bu sorumluluk da iktidarındır. Asbestli içme suyu borularının değiştirilmesi, pestisit kalıntılarıyla ilgili daha sıkı denetimin yapılması, taklit, tağşişte sürdürülen mücadelenin cezasının ağırlaştırılması gerekiyor" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: