Türkiye'de kişi başı tüketimi yıllık 50 litrenin altında kalan süt, içerdiği vitamin ve minerallerle kanserden kalp-damar hastalıklarına, tansiyondan inmeye kadar birçok rahatsızlığı önlüyor.
Sağlıklı bir yaşam için özellikle çocuklar olmak üzere günde bir bardak süt ile yoğurt, peynir gibi ürünlerin tüketimi büyük önem taşıyor.
Dünya Süt Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından sütün küresel bir gıda olarak önemini kabul etmek için 2001'den beri her yıl 1 Haziran'da kutlanıyor.
Sağlık Bakanlığına göre, süt ile yoğurt, peynir, kefir ve dondurma gibi ürünleri, yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi için önemli bir kaynak olarak dikkati çekiyor.
A, D, E ve K vitaminlerini içeren süt yağı azaldıkça yağda çözünen vitamin içeriği de düşer. Başta çocuklar ve gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin süt ve ürünlerini her gün tüketmesi gerekiyor.
Süt ve ürünleri, kalsiyum açısından zengin olmaları nedeniyle özellikle çocuklarda kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmesi, yetişkinlerde ise kalp-damar hastalıkları, inme, yüksek tansiyon, Tip II diyabet, osteoporoz, kolon kanserinden korunmada ve vücut ağırlığının yönetiminde önemli yer tutuyor.
Ulusal Süt Konseyine göre süt ve ürünlerinin faydaları şöyle:
Çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olmasını sağlıyor.
Yapısında bulunan yağ asitleriyle çocuğun beyin gelişiminde önemli rol oynuyor.
İleri yaşlarda "osteoporoz"dan korunmada içerdiği kalsiyum mineralleriyle dikkati çekiyor.
Kemik erimesini önlüyor.
Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkili.
Mide rahatsızlıklarını giderir.
Sindirim sistemini düzene sokar.
Beyne enerji verir.
Diş çürüklerini önler
Tansiyonu düşürür
Yağsız süt, kolestrolü düşürür.
Kanserin önlenmesine yardımcı olur.
Yorumlar
Kalan Karakter: