Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, aralıkta süt fiyatlarına ilişkin bir düzenleme beklediklerini bildirdi.
Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı da olan Solakoğlu, Türkiye'de et fiyatlarının tamamen Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde olduğunu belirtti.Fiyatların da bu şekilde belirlendiğini dile getiren Solakoğlu, "Enflasyonist ortamda gıda enflasyonunun fazla artmaması için de ellerinden geldiğince minimumda tutup fiyatları baskılayıp yani çok da fazla kontrolden çıkmasına kabul etmiyorlar." dedi.
Normalde Ulusal Süt Konseyi tarafından kasım ayında süt fiyatında bir değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayan Solakoğlu, şunları söyledi:
"Çünkü 3 ayda bir sözü verilmişti Sayın Tarım Bakanı tarafından. Kasım ayı es geçilmiş oldu. Prim desteği 50 kuruştan bir liraya çıkarıldı. Burada birçok denge var. Devlet regülasyonu yaptığı zaman sadece maliyeti gözetmenin haricinde bir de tabii piyasanın diğer oyuncularını, sanayi tarafını ve perakende tarafını da gözlemliyor. Çünkü hep üretici baskılanıyor. Ama üretici tarafını kontrol etseler bile diğer tarafları kontrol edemediklerini gördüler. Mesela yumurta fiyatları bir anda 8 liraya fırladı biliyorsunuz. Ama üreticiden çıkış fiyatı halen 4 lira. Dolayısıyla burayı kontrol ettiniz, üretici tarafını kontrol ettiniz ama ondan sonra rafa çıkışı kontrol edemediğiniz zaman ipler bir anda kaçıveriyor ve burada yaptığımız enflasyon da hiç olmuş oluyor."
Sütte de benzer bir durum olduğunu anlatan Solakoğlu, şöyle devam etti:"Yani enflasyonist ortamda alışkanlığı olan sanayiciler, haliyle depolarını, stoklarını dolduruyorlar. Fiyat artışı öncesi full depoyla girdiler, ucuza aldıklarıyla. Bu benim kanaatim ama bir sinyal verildi burada, 'Bu işe biz izin vermeyeceğiz. Dolayısıyla o stoklarınızla siz baş başa bir ay daha kalırsınız. Biz burada üreticiyi bu şekilde destekleyeceğiz' diye bir mesaj çıktığı kanaatindeyiz. Aralık ayında bir düzeltme geleceği kuvvetle muhtemel şu aşamada. Çünkü biz aralık ayında değiştirdiğimiz zaman asgari ücreti de gözetmek zorundayız. Biliyorsunuz yani tarımda asgari ücret çok önemli bir maliyet oluşumu. Dolayısıyla aralık ayında ben bir düzeltmenin olacağını duydum, biliyorum. Ne kadarlık bir düzeltme gelecek bilmiyorum."
- "ÇOK DEĞERLİ ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞU, SÜT SIĞIRLARINI KESTİK"
Türkiye'de sütte verimliliğin artırılması için yüz milyonlarca dolarlık potansiyeli yüksek damızlık ithal edildiğini anlatan Solakoğlu, şöyle devam etti:
"Her seferinde bu düşük süt fiyatları yüzünden bu hayvanlar kasaba gitti. Çok değerli süt sığırları kestik. Yani bu damızlık niteliği olan hayvanlar normal etlik hayvanlardan daha da pahalı. Biz altın yumurtlayan tavuğu defalarca, defalarca kestik. Çünkü kesmek daha mantıklı, yüksek enflasyon ortamında hayvan bakmak gerçekten çok mantıklı değil.Ülke hayvancılığında gerçekten eğitimle bu insanları bilinçlendirerek iyi olmak isteyenleri desteklemek önemli. Her zaman kar ettiren bir süt ve et fiyatı olmadığı sürece halk ucuz et yiyemez. Ucuz süt içemez, ucuz peynir veya yoğurt tüketemez. Uygun fiyatlı veya ucuz denilen uygun fiyatlı et tüketmenin süt ve süt ürünleri tüketmenin tek yolu o ülkenin çiftçisinin verimli olması. Bir bir de ıslah programlarını yani tohumda da ıslah programımızın olması lazım. Hayvanda da ıslah programımızın olması lazım. Bunların hiçbiri olmadığı zaman işte dün başımıza geldi. Sosyal medyada bir şeyler dolandı. 700 lira olacak denildi."
Kırmızı ette bu tip rüzgarların hep estirildiğini belirten Solakoğlu, "Ne oluyor, konu Külliye'ye gidiyor. Oradan çıkan kararla daha fazla et ithal ediliyor. Et Süt Kurumu daha fazla ithalat yapıyor. Çiftçiler ne yapacağını bilmiyorlar. Çünkü çok fazla ete boğulmuş oluyor piyasa. Çünkü ithalatta şu anda devam ettiriyoruz işi." dedi.
"Türkiye'de tarım çok destekleniyor." denildiğini vurgulayan Solakoğlu, şöyle devam etti:
"Doğru değil. Türkiye'de tarım her geçen gün daha az destekleniyor. Çünkü tarımın girdi fiyatlarına baktığımız zaman gübresinden yemine kadar her şey dolarla. Dünya piyasalarında çünkü hayvancılık yapılıyor. Ve dünya piyasasında bu fiyatlar belirleniyor. Türkiye'de 2024 destekleri 2025'te ödenecek. Enflasyonun yüksek olduğu bir yerde eğri oturup doğru konuşmak lazım. Ne zaman ödeneceğini bilmiyoruz, nasıl ödeneceğini bilmiyoruz. Kısaldakilerin zarar etmesinin önüne geçip onların üretmeye başlamasının yol açılmalı. Aksi takdirde biz yıllar boyunca burada daha oturup bu konuları sürekli papağan gibi tekrarlamaya devam edeceğiz. Şimdi son bir dakikaya girdik. Şunu da merak ediyorum. Yayının başına biraz bahsettiniz ama aralık ayında asgari ücret konusu tabii herkesin gündeminde. Bu sizin maliyetlerinize de
etkileyecek hani siz aralıkta bir artış bekliyorum dediniz ama asgari ücretteki artış oranı eee ister istemez eee süt tarafına da bir maliyet olarak yani işçilik tarafı açısından evet. Orada nasıl bir tablo gözüküyor sizin pencereden? Yani bizde buradaki her düdükteki her beş bin liralık eee maliyet yaklaşık yüzde beş olarak bir daha eee etki ediyor bin iki lira olan asgari ücret yirmi iki bin ya da yirmi üç bin lira olduğu zaman bunun bir hesabını yaptınız mı? Yaptık. Yani ben her her üçünü bilemediğimiz için her şeyi buraya gidip eee görebiliyorum. Aşağı yukarı nereye geldiğini. Eee dolayısıyla şu anda bize brüt üzerinden gidiyor. Işletmelerin cebinden brüt olarak gidiyor ama yani Bizim o eee daha önce bahsettiğimiz eee on yedi, on yedi sıcaklık karşılığı maliyeti yirmi beş bin lira yazdığımız zaman bakın eee on sekiz sıfır beşe gelmiş oluyor. Yani direkt yüzde dört buçuk civarında bir artış eee sağlıyor. Bu şekilde devam edecek ama bunun zafer yansımasına baktığınız zaman en az üç dört lira daha üzerine anlamadım. Peki çok teşekkür ediyorum paylaştığınız bilgiler için. Ben çok teşekkür ederim. Eee yirmi dakikada Türkiye'nin hayvancılığının fotoğrafını
Yorumlar
Kalan Karakter: