[gallery ids="3800,3799,3798,3797,3796,3795"]
Türkiye'de sadece bira ve malt içeceğinde kullanılan şerbetçi otu, ilçede o yıldan itibaren giderek yaygınlaştı. Efes ve Tuborg'un ürünlerinde kullanmak üzere talep ettiği ürün yıllarca bölge çiftçisinin ve hatta bölge halkının en önemli gelir kaynağı oldu.
"Aroma", "brewers gold", "Erciyes", "Ege" ve Pazaryeri" cinslerinde üretimi yapılan şerbetçi otunda ekim alanları yıllar içinde 10 bin dönüme ve rekolte de 10 bin tona kadar çıktı.
İlçeye atanan memur ve işçiler de dahil halkının tamamına yakını bu ürünü yetiştirdi. Öyle ki, yıllar içinde binlece kişi şerbetçi otu sayesinde emekli oldu, evini yaptırdı, çocuğunu okuttu ve evlendirdi.
Belli bir zaman sonra Tuborg, Türkiye'den yerli üretim almak yerine ABD'den şerbetçi otu ithal etmeye başladı. Bu durum, bölgedeki şerbetçi otunda hızlı ekim alanı daralmasına yol açtı.
Son yıllarda giderek daralan ekim alanları, Pazaryeri'nde 1500 dönüme kadar düştü. İklimsel nedenlerle dönüm başına verim de bin kilogramlardan 300-400 kilogramlara düştü.
- TÜRKİYE TOPRAKLARINDAN SİLİNİP GİDECEK
Bir dönem yıllık 10 bin tonlara varan üretim, şimdilerde 5-6 bin arasına sıkıştı ve bu önümüzdeki yıllarda daha da düşecek gibi görünüyor.
İhracatı yapılmayan, şimdilerde sadece Efes'in talep ettiği şerbetçi otu, daha fazla üretimini sağlayacak bir aksiyon geliştirilemezse Bilecik ve Türkiye topraklarından silinip gidecek.
Şerbetçi otunun üretilmesi, işlenmesi ve bölge halkına gelir sağlaması amacıyla 1972'de kurulan Pazaryeri ve Köyleri Şerbetçi Otu ve Gül Ekicileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin (OT-GÜL KOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kozpınar, ürünü yaş halde teslim aldıklarını, ardından kurutmaya tabi tuttuklarını ve paketleyip ilgili firmaya sattıklarını söyledi.
Yaklaşık 6500 nüfuslu Pazaryeri'nde önceden hepsi aktif üretim yapan 1300 olan kooperatife üye sayısının 300'e düştüğünü bunun da sadece 100'ün halen üretime devam ettiğini dile getiren Kozpınar, "İhracat için çok uğraştım, neler yaptım ama olmadı, başaramadım. Türkiye'de başka üretim alanı yok. Yurt dışında bazı ilaçlarda ve içeceklerde de kullanılıyor ama şu anda Türkiye'de tek firma var bizden alan. Bu bitkinin üretimi bitince fabrika da kapanır. Önemli geçim kaynağıydı, sonrasında çiftçiler ne üretir bilmiyorum." dedi.
Kozpınar, şu anda kilosunun 67-69 liradan satıldığını belirterek, "Karlı bir bitki aslında ama yok olmak üzere. Bu ürünü kaybetmemek lazım. Maliyetli bir ürün olsa da çiftçiler gelirinden memnundu. İstemeyiz bu topraklardan silinmesini. Yarım asırdan fazladır para kazandık bu üründen. Çiftçi dostu bir üründü. Tarımla uğraşan açısından çok yazık olur" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: