Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda 21 yılda 270 bin sülün yetiştirilerek doğaya salındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce sülün neslinin azalma tehlikesinde olması sebebiyle 1969 yılında Gelemen Sülün Üretme İstasyonu kuruldu.
2003 yılından sonra düzenli üretime başlayan istasyonda bugüne kadar 270 bin sülün yetiştirildi. Yetiştirilen erkek ve dişi sülünler belli bir olgunluğa geldikten sonra Türkiye'nin farklı noktalarında doğaya salınıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Resul Doğan, üretim istasyonunda bugün itibarıyla 2 bin 500 civarında anaç sülün bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bunlardan 2 bini dişi, 500 civarı erkek. Ortalama bir dişi sülünden yıllık 40 ile 45 tane yumurta alıyoruz. Üretim mevsimi mart gibi başlayıp, haziran ayında sonlanmaktadır. Alınan yumurtalar kuluçka makinelerine yerleştirilerek 24 gün süre içerisinde yumurtalardan çıkım sağlanmaktadır. Civcivler yumurtalardan çıktıktan sonra 15 ile 20 gün civciv kafeslerinde, daha sonra kapalı büyüme kafeslerinde bakılmaktadır. 8'inci haftadan sonra açık alanlara yerleştirilerek, 1 yıl ergenliğe gelinceye kadar tutulmaktadır. Doğaya salınacak büyüklüğe gelen sülünler genel müdürlüğümüzün bize gönderdiği tahsisler doğrultusunda ilgili illere gönderilerek doğaya salınımı yapılmaktadır."
Doğan, bu yıl 2 bin sülünün doğaya salındığını belirterek, "Sülün Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz habitatlarında yaşayan türler olduğu için talepler doğrultusunda Kastamonu'nun sahil kesimlerine, Sinop, Rize, Giresun ve Trabzon'da bu yıl salımlar gerçekleştirdik. 2003 yılından bugüne kadar 270 bin sülün doğaya salındı. Talepler doğrultusunda salımlar devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: