Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, sıcakta su tüketiminin önemine işaret ederek, "Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum, idrara ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı ve halsizlik yorgunluk yapabilir." dedi.
Tayar, muhabirimize yaptığı açıklamada, yaz aylarındaki yğksek hava sıcaklıklarının birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirebildiğini söyledi.
Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını anlatan Tayar, "Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır." diye konuştu.
Sıcak havalarda vücudun en fazla suya ihtiyaç duyacağını belirterek, şunları söyledi:
"Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum, idrara ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı ve halsizlik yorgunluk yapabilir.
Yaşlılar ve çocuklar risk altındadır. Yeterli su tüketimi bu grup için hayati önem taşır . Özellikle sodyum potasyum ve magnezyum vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağladıklarından, meyve sebze, peynir, yoğurt ayran cacık her gün tüketilmelidir. Yaz aylarında ishal vakaları arış gösterir, bu durumda bol sıvı ve ayran tüketimi hayati önem taşır; ülkemizde su kaybından ölen birçok bebek ve çocuk oluyor maalesef. Sıcaklar kalp ve tansiyon hastalarını da olumsuz etkiliyor, aşırı sıcağın hissedildiği saatlerde dışarıda olmamalılar. Sabah ve akşam saatlerinde güneş etkisini kaybedince dışarı çıkmalılar."
Günlük sıvı ihtiyacının her bir kalorinin metabolize olması için 1 mililitre olduğuna dikkati çeken Tayar, şöyle devam etti:
"Yani kadınların ortalama 2000 kalorilik ihtiyaç için 2000 ml ( 2 litre), erkeklerin ise 2500 ml ( 2,5 litre) ihtiyacı vardır ancak egzersiz yapıldığında ise her yarım saat için 1-2 bardak daha eklemek gerekir. 3 litre maksimum ihtiyaç denilebilir.
Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Su tüketmek zor geliyorsa içine bir iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane, limon ekleyin, soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendi tadıyla pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir, soda en doğru seçimlerdir. Yeterli su alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer ki idrarınız renksize yakın ise sıvı alımı yeterlidir, koyu sarı ise yetersizdir.
Sıcak günlerde sıvı ihtiyacınız artar ve daha çok su içmeniz gerekir. Ancak suyun yanında gazlı içecekler de artar. Asitli içecekleri mümkün olduğunca içmemeye çalışın çünkü bizim için sıvı kaynağı değildir, gereksiz şeker alırsınız. Mideniz ve sindirim sisteminiz için de zararlıdır. Bunun yanında gazlı içecekler daha çok acıkmanıza neden olur. Kola, gazoz gibi asitli içecekler yerine su, ayran veya taze meyve suyu içebilir, az şekerli limonata yapabilirsiniz. Soda ve buzlu çay da yazın içebileceklerinizdendir ancak tansiyonu yüksek olan kişiler soda da sodyum olduğu için dikkat etmelidir. Genellikle gözden kaçan bir konudur bu, sodayı fazla tüketmek tansiyonu olanlar için sakıncalıdır."
Yorumlar
Kalan Karakter: