Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, "iftarda hızlı ve telaşlı yemeyin" diye uyararak, hafif gıdalarla açıldıktan 2 saat sonra bol sebzeli yemekler tüketilmesini, menüde yoğurt olmasına özen gösterilmesini önerdi.
Tayar, muhabirimize yaptığı açıklamada, ramazan ayında, yıl boyunca alışılan yeme-içme
düzeninde farklılaşmalar şekillendiğini belirterek, "Sağlıklı beslenmeye önem veren insanlar olarak, ramazan gibi hem uzun soluklu sayılabilecek, hem de gerçekten keskin ve sert etkileri olabilecek bir dönemde beslenmemize ayrı bir özen göstermeliyiz." ifadesini kullandı.
Önce, oruç tutma konusunda, özellikle dolaşım bozukluğu ve diyabet gibi hastalıkları olanların, çok olağan dışı durumlar yoksa, oruçla vücudunu zor koşullar altına sokup sokmamayı, mutlaka ama mutlaka doktoruyla enine boyuna konuşmasını öneren Tayar, "Unutmayalım ki, tüm bedenle yapılan bu ibadette, vücudun sağlam ve eksiksiz işlemesi, dinen de aranan bir önkoşuldur." dedi.
Kolesterolü yüksek olanların, prensipte, oruç tutabileceğini belirten Tayar, şunları söyledi:
"Ancak yüksek kolesterolü kontrol etmek için çabalayan bu tür hastalar, sahur ve iftarlarında hayvansal gıdalardan kaçınmalı, normal beslenme düzenindeki gıdaları almalıdırlar. Diyabet ve tansiyon hastaları için genel kaide, oruç tutmamaları yönündedir. Diyabetli ve tansiyon hastaları, eğer çok istiyorlarsa mutlaka doktor kontrolünde iken bu ibadetlerini yapabilirler. Ramazan'da kan şekerinin dalgalanması, sağlık bakımından bizleri en fazla düşündüren şey olmalıdır. Bu nedenle, kan şekerini mutlaka ölçtürmek gerektiğini unutmamalı ve hekimin önerilerine göre, vücudumuzun oruç ibadeti ile nasıl bir uyum göstereceğini bilerek davranmalıyız. Daha önceden kan şekerinde dalgalanmalar olanlarda, bu durum oruçla daha bariz hale gelebilir. Bu tür belirtileri olan kişiler mutlaka kan şekerlerine baktırmalıdırlar. Kan şekerinde ciddi bir sorun yoksa, sinirlilik, tahammülsüzlük, yorgunluk, isteksizlik gibi belirtiler yaklaşık bir hafta içinde düzelip her şey yoluna girecektir."
- SAHURA MUTLAKA KALKILMALI
Oruca başlarken, mutlaka sahura kalkılması gerektiğine dikkati çeken Tayar, şöyle devam etti:
"Diyet yapmayan ve hastalığı olmayan kişiler, hafif bir sahur seçmelidir. Çay ve kahve gibi uyarıcı etkisi olmayan ve idrarla mineral atımına yol açmayan sıvılarla, kahvaltı tarzı bir sahur yemeği seçmek daha doğrudur. İftara kadar kan şekerinizin iyice düşeceğini, karaciğer ve pankreasınızın daha gevşek ve yavaş çalışacağını, sindirimle ilgili enzimlerin olağandan daha farklı salgılanacağını unutmayın. Bu nedenle, orucunuzu açarken, vücudunuza aşırı yüklenmeyin. Çorba gibi sıvı besinlerle, en çok iki dilim ekmek ve peynir-zeytin gibi hafif gıdaları yiyin. Hızlı ve telaşlı yemeyin. İftarınızı zeytin ve peynirle açtıktan iki saat sonra, bol sebzeli yemekler tüketin, menünüzde yoğurt olmasına da özen gösterin."
- ETLİ PİDE, SUCUK, KIZARTMA, YAĞLI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
İftarda alınacak gıdaların özenle seçilmesinin önemine işaret eden Tayar, "Baklava, helva gibi ağır tatlıları ve etli pide, sucuk, kızartma gibi bol yağlı yiyecekleri kesinlikle tüketmeyin. Çok fazla yemek yemek pankreasa şeker yüklemesi yapmaya benzer. Pankreas yorulur ve kan şekeri artar. Yemeğinizi ikiye bölerek karnınızı doyurmak, en doğruya yakın beslenme şekli olacaktır. Hafif yemeklerden başlayıp yavaş yavaş mideyi alıştırmalı, biraz ara verdikten sonra da diğer yemeklere geçerek nefsinizi köreltmelisiniz." dedi.
- YATMADAN ÖNCE...
Tayar, yatmadan önce bir bardak süt içilmesini ya da meyve tüketilmesini tavsiye ederek, şunları kaydetti:
"Sahurda ve iftarda hafif yiyecekler tercih edin. Özellikle sahuru kahvaltı şeklinde yapın. Çorba ve sebze yemekleri mutlaka sofranızda bulunsun. Oruç tutarken bütün gün su içilmeyeceğinden iftardan sonra bol bol su içilmeli, böbreklerin çalışması sağlanmalıdır. Bu dönemde kabızlık problemi ile karşılaşılabileceğini hatırlatalım. Bunun için de tahıllar gibi posalı, lifli gıdaları tüketmelisiniz. Ramazan boyunca dikkat etmeniz gereken öğünlerin başında sahur geliyor. Birçok kişi uykusunun en tatlı yerinde kalkmak istemediği için sahur yapmadan gün boyunca oruç tutmaya çalışıyor. Ya da geceden bir şeyler yiyip öyle yatıyor. Oysa oruç tutanlar için en önemli öğün sahurdur. Sahurda hazmı kolay besinler tercih edilmeli. Bir tost, yağsız tepsi böreği, yoğurt, komposto ve 1 veya 2 porsiyon meyve ideal sahur sofranız için bir alternatif olabilir. Bağırsak tembelliğini önlemek için de yeterli miktarda posalı, ya da lifli besin almanız gerekiyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: