CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bağlama kasabasında patates deposunda üreticileri dinledi.
Bu yıl Niğde’de 1 milyon ton patates rekoltesi beklendiğini belirten Gürer, “Hasat sonuna gelmesine rağmen tüccar beklenen alımı yapmayınca ürün depolandı. Çiftçi iktidarın TMO, Tarım Kredi gibi kuruluşlar eliyle alıma başlamasını umut ediyor” dedi.
Büyük şehirlerde tüketicilerin patatesi pahalıya aldığı için şikayet ettiğini vurgulayan Gürer, Niğde’de ise maliyeti 6-7 lira olan patatesin, 3 liraya tüccar almadığı için depoda beklediğini anlattı.
Gürer, çiftçilerin bankalara olan borcunun 749 milyar liraya ulaştığını hatırlatarak, “Borçsuz çiftçi kalmadı. Çiftçiye daha çok ekin dediler, çiftçi de ekti.” ifadesini kullandı.
Kamunun patates alımı yapması gerektiğini dile getiren Gürer, şunları söyledi:
“Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Kredi Kooperatifi ve Türkşeker, maliyeti artı makul bir karla patatesi almalı. Aksi takdirde depodaki ürünler çöp olacak. Çiftçi ekime girecek, gübre alacak, ilaç alacak, mazota ihtiyacı var, traktörün gideri var. Yeni ekim dönemi için çiftçiye can suyu şart. Patates üreticisi iktidarın seslerini duymasını istiyor.”
Patates üreticisi Şükrü Şahin, bu yıl patatesten hiç para kazanamadıklarını vurgulayarak, “Tamamen zarar ettik. İşçi parasını bile ödeyemedik. Normalde bu patates 8-10 lirayken şimdi 3 lira, alan da yok, para veren de” dedi.
– “ÇİFTÇİNİN HANGİ ÜRÜNÜ PARA ETTİ?”
Üretici Ramazan Avşar ise çiftçinin neredeyse tüm mahsullerinin bu yıl para etmediğini kaydetti.
“Patates çok ekildi deniyor ama çiftçinin hangi ürünü para etti ki?” diyen Avşar, şöyle konuştu:
“Çiftçinin fasulyesi para etmedi, buğday para etmedi. Biçerdöver parasını zor ödedik, balyaları getiremedik, hayvanımız para etmiyor. İneğimizi satmaya kalkıyoruz, 150 bin liralık ineğe 90 bin lira verip pazarlık yapıyorlar. Kavunu karpuzu atıldı, çiftçinin domatesi atıldı, bütün patatesler depoya kondu. İçinde satılanlar bile 3 aylık, 5 aylık çeklerle satıldı. Depoya almaya gücü yetmediği için çiftçi, ürününü 3 aylık, 5 aylık çeklerle sattı ama para da alamadı.”
Avşar, “Kahvede birbirimize çay ısmarlayamaz hale geldik.” diyerek, çiftçinin içide bulunduğu zor şartları dile getirdi.
Patates üreticisi Şükrü Şahin de “Buğdayı 8 liraya verdik; buğday şu anda 12 lira. Fasulyeyi 30 liraya sattık; fasulye 40 lirayı geçti. Tüccar, eline fırsat geçince bize zarar ettiriyor. En ufak çiftçi bile Ziraat Bankasına 1 milyon lira borçlu.” dedi.