Orman Genel Müdürlüğü, zararlı böceklerle doğal mücadele kapsamında bu yıl 2024 yılı sonu itibarıyla, 37 bin 700 kuş yuvasını ormanlara asacak.
Bir gün içinde, kendi ağırlığının birkaç katı zararlı böcek tüketen kuşlar, ormanların korunmasında ve salgın haline gelen zararlı böceklerle mücadelede önemli bir rol oynuyor.
Böcek larvalarıyla beslenen sığırcık gibi kuş türleri, ormanlardaki böcek zararını hissedilir derecede azaltıyor. Bazı kuş türleri ise kendileri tohum, meyve ve tomurcuklarla beslenirken, yavrularının protein ihtiyacını böcek ve larvalarla karşıladığından ekosistemin dengesi açısından büyük önem taşıyor.
Orman Genel Müdürlüğü, böcek popülasyonunu dengelemek için böcekçil kuşların korunmasına yönelik çalışmalar yürüterek kuşları ormanlarda "ev sahibi" yapıyor. Bu çalışmalar kapsamında, kışın kötü hava koşullarında kuşların yemlenmesi, faydalı kuşların düşmanlarına karşı mücadele edilmesi, kuşların yuva yapabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla “Kuş koruma ağaçları" olarak adlandırılan, fazla dallı ağaçların gençleştirme sahalarında hektar başına üç yaşlı ağaç bırakılırken, böcek yiyen kuşlar için uygun noktalara kuş yuvaları asılıyor.
Kuş yuvalarının ormanlara asılması, baştankara, sığırcık, ibibik gibi orman zararlılarıyla beslenen kuşların yuva yapmalarını, ormanlara yerleşmelerini ve korunmalarını sağlamak amacıyla yapılıyor.
2003-2023 yılları arasında, 643 bin 267 hektarlık ormanlık alanda, böcek zararlılarıyla biyolojik mücadele amacıyla 2 milyon 26 bin 704 kuş yuvası ormanlara asılırken, bu yıl 37 bin 700 kuş yuvasının ormanlara asılması planlanıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: