Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın Güney Marmara'nın tamamına yayıldığını belirterek, denizlere giden atık yükünün acilen azaltılması gerektiğini bildirdi. Sarı, müsilaja ilişkin yeni görüntüler paylaştı.
Sarı, yaptığı açıklamada, müsilajın, denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağı olan bitkisel planktonun kirlilik, su sıcaklığı, durağanlık gibi etkilerin tetiklemesiyle aşırı çoğalması sonucu deniz suyuna salgıladıkları sümüksü, şeffaf, yapışkan bir organik madde olduğunu belirtti.
2021 yılı ilkbahar-yaz aylarında Marmara Denizi’nin yüzeyini kaplayan müsilajın Erdek Körfezi’nde 23 Ekim 2024’te yapılan kontrol dalışı esnasında 10 metre derinlikte başlayıp 15 metre derinliğe kadar oluştuğunun tespit edildiğini anımsatan Sarı, 25 Ekim’de yapılan dalışlarda ise müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metreye kadar yayıldığının görüldüğünü hatırlattı.
Denizdeki canlıları tehdit eden müsilajın hızla yayıldığına, Ege ve Akdeniz'in de aynı sorunla karşılaşacağına dikkati çeken Sarı, şunları kaydetti:
"Erdek Körfezi’nde başlayan müsilaj Marmara Adası çevresine kadar ulaştı. Balıkçılar ağlarını toplamakta zorlanıyor. Müsilaj genişledi ve bulut haline geldi. Müsilaj, 5-25 metre arasında büyük bulut kümeleri haline geldi. Diğer taraftan Güney Marmara'nın tamamına yayıldı. Atık yükünü azaltmadıkça hepimizi zor günler bekliyor!Lütfen ölü taklidi yapmayalım."
Yorumlar
Kalan Karakter: