"UHK 2024 Mısır Ve Buğday Kongresi Sonuç Bildirgesi"nde stratejik ürünlerin ekim alanlarının korunması çerçevesinde "küçükbaş hayvancılığa, özellikle de koyunculuğa hızlı dönüş programının gerekliliği"ne vurgu yapıldı.
"Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mısır ve Buğday Kongresi", 25 Mayıs'ta Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD katkısı ile yapıldı.
Kongrede 3 oturum halinde, 14 bildiri sunuldu.
Porgramın ardından "UHK 2024 Mısır Ve Buğday Kongresi Sonuç Bildirgesi" açıklandı.
Bildirgede, Türkiye'nin tarım sektörünün 69,2 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Avrupa’da ilk sırada, dünyada ilk 10 ülke arasına yer aldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"2023 yılında tarım sektörünün ihracatının 31 milyar dolara ulaşarak, 6,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğinin tespiti yapılmıştır. Bitkisel üretimin de sektörün gücüne güç kattığı, 2023 yılında 137 milyon tonluk üretim ile tüm zamanların rekorunun kırıldığı, tahılların ise bitkisel üretimin en güçlü yanı olduğu, 2023 yılında üretimi önceki yıla göre yüzde 9 civarında artırarak 42,2 milyon tona yükseldiği bildirilmiştir (buğday 22 milyon ton ve mısır 9 milyon ton).
Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde buğday üretiminin uzun yıllara göre düşeceği, en avantajlı bölgelerin ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olduğu bilgisi verilmiştir. Mısırda ise geçen yıl 9 milyon ton olan üretimin, ekim alanında görülen kısmi daralma ile ilişkili yüzde 5 azalarak 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmiştir."
- Buğdayda müdahale fiyatları
Stratejik öneme sahip buğdayda dünyadaki gelişmeler ve sektörel kırılganlık da göz önünde bulundurularak müdahale fiyatlarının belirlenmesinde maliyeti göz ardı edecek bir yönelime sebebiyet vermemesi, pirim uygulamasına bu alım döneminde de güncellenerek devamının vurgulandığı bildirgede, şu ifadelere yer verildi:
"Ülkemiz mısır üretimi ilk defa yeterlilik düzeyine ulaşmış olup sürdürülebilirliği önemlidir. Mısırın yetersizliği durumunda sektör, hammadde alternatifi olarak insan gıdası olarak kullanılan buğdaya yönelmektedir. Bu sebeple belirli alanlarda çevresel endişelerle mısır üretiminin kontrol edilmesi, üretim planlaması üzerinden yapılmalı, mısır müdahale alım fiyatları maliyet ve sürdürülebilirlik gözetilerek verilmelidir. Mısırın hasat atıklarının özellikle katma değeri çok yüksek olan somağın değerlendirilmesi konusunda ülkemizde işleme tesislerine olan ihtiyaç belirtilmiş, bu amaçla organize çalışmalara ihtiyaç duyulduğu vurgusu yapılmıştır."
Ezberlerin bir kenara bırakılması, her yılın ayrı değerlendirilmesi, tarlada daha fazla izin ve gözün olması, teknoloji odaklı bir üretimin zorlanması, tarım danışmanlığından yararlanılmasının önemine işaret edilen bildirgede, şunlar kaydedildi:
"Kırsal nüfusun azalması, köylerin boşalması, gençlerin tarımdan uzaklaşması, yaş ortalamasının artması gibi konulara tüm sektörün yoğunlaşmasının gerekliliği üzerinde durulmuştur. Bunun için kırsalda yaşam kalitesi, sosyal ihtiyaçlar ve alt yapı konularının yeni bir sistem ve organizasyona ihtiyaç duyulduğu vurgusu yapılmıştır
Büyükbaş hayvancılığa hızlı yönelim ve küçükbaş hayvancılık aleyhine olan gelişme, artan yem bitkileri ihtiyacına bağlı tarla tarımı üzerinde oluşturduğu baskının, stratejik ürünlerin ekim alanını tehdit ettiği gerçeğinden hareketle, küçükbaş hayvancılığa, özellikle de koyunculuğa hızlı dönüş programının gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Tarım Ürünleri Piyasa Düzenleme Kurulu oluşturulması önerisinde bulunulmuştur."
Yorumlar
Kalan Karakter: