Muğla Büyükşehir Belediyesinin tarımsal üretime ve hayvancılığa destek çalışmaları kapsamında Flake Yem Üretim Tesisi'nin temeli atıldı.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Belediyesi ve Milas Süt Üreticileri Birliği ile hayata geçirilen tesisin temel atma töreninde, Flake Yem Fabrikası gibi tarımı ve üreticiyi destekleyen yatırımlara devam edeceklerini belirtti.
Maliyetlerin çok yükseldiğini, çiftçilik yapmanın giderek zorlaştığını vurgulaya Aras, "Günümüzde büyük sermaye şirketleri küçük üreticinin üretmesini istemiyor. Şimdi de suni et üretimi gündemde. İnsanların üretmemesi, sadece tüketmesi isteniyor. 2008 yılı süt birliği için bir dönüm noktası olmuş. Birliğin kurulmasında emeği geçen, dönemin değerli kaymakamından Allah razı olsun diyorum. Birlik, 17 yılda ciddi bir gelişme gösterdi. Pek çok yeniliğe imza attı ve Milas için bir gurur kaynağı haline geldi." dedi.
Ara, tarımın, en kritik sektörlerimizden biri olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Tarım yoksa diğer sektörler de geri kalır. Bugün sağlıklı gıdaya erişim her zamankinden daha önemli. Tarımda kendi üretiminizi yapamazsanız dışa bağımlı hale gelirsiniz. Zaten şu anda kısmen dışa bağımlıyız, ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Oysa bizim verimli tarım
topraklarımız, üretim yapan çiftçilerimiz var. Böyle bir coğrafyada ithalata gerek kalmamalı.
Süt üreticilerimiz de tam bu noktada 'Biz üretmek istiyoruz, bize destek olun' diyorlar. Ben de onlara 'Köylü milletin efendisidir. Bu sizin hakkınız. Biz size bir lütufta bulunmuyoruz, size hizmet etmek için buradayız' dedim. Bu ve benzeri tesislere destek olmak bizim görevimiz. Milas’ta daha iyisini birlikte üreteceğiz, Türkiye’ye ve dünyaya pazarlayacağız."
Her şeyin önüne tarımı koyacaklarını, tarıma öncelik vereceklerini dile getiren Aras, "MUPA’nın yaptığı bir araştırmaya göre, çiftçilerin yüzde 74,5’i çocuklarının tarımla uğraşmasını istemiyor. Çünkü üretmek için artık ciddi bir mücadele veriliyor. Üretimin kolaylaştırılması şart. Eğer çocuklar bu işi bırakırsa üretim biter. Biz üretime destek olmaya, toprağımızı, havamızı, suyumuzu korumaya ant içtik. Hedefimizi büyük tutmalıyız Milas her alanda öncü olmak zorunda." diye konuştu.
- "BİRLİKTE ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"
Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke de birlikte üretmenin önemine vurgu yaparak, "Bu topraklarda bin yıldır kutlanan Nevruz Bayramı vesilesiyle herkesin bayramını kutluyorum. Aynı zamanda Dünya Ormancılık Haftası. Yeşil ve mavinin en çok yakıştığı kent Milas’tan, bu haftayı da kutlamak isterim. Üretiyoruz, üretmek zorundayız. Birlikten güç doğar, kudret oluşur. Birlikte üretmek zorundayız. Bu noktada çok güzel işler başaran Milas Süt Birliği
Başkanlığı’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu tesisin Milas’ımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.
Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ise Milas’ın tarım, sanayi ve turizm kenti olduğunu belirterek, yapılan yatırımı kıymetli bulduklarını ifade etti.
Milas için önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Topuz, "Ben de üretim yapan bir aileden geldiğim için bu projeyi ayrıca önemsiyorum. Süt Birliğine ait bu alan, üretime
hazır hale gelmek üzere. Tarımın gelişmesi için yerel yöneticiler olarak, başta Ahmet Başkan olmak üzere, çiftçimizin yanında olmaya ve her türlü desteği vermeye hazırız." diye konuştu.
Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali ihsan Gezgin, süt üreticileri olarak birlik kurulmadan önce yaşadıkları zorlukları anlatarak, birlik olarak sağladıkları başarıları anlattı.
Gezgin, Süt Üreticileri Birliğinin dönemin kaymakamının desteği ile 2008 yılında kurulduğunu belirterek, "Sütlerimizi satmakta zorlanıyorduk. Kendi birliğimizi kuralım istedik. 2008 yılında faaliyete başladık. İmkanlarımız çok kısıtlıydı. Sütlerimizin kalitesini artırmak için büyümemiz lazım diye düşündük. 63 köyde tank kurduk. Milas’ta şarküteri açtık. Örgütümüzü ilerlettik. Şu an Türkiye’de 14 bin tarımsal örgütün içinde 7'nci sıraya geldik." ifadesini kullandı.
- YEM MALİYETLERİ DÜŞECEK
Büyükşehir Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem de Büyükşehir Belediyesi olarak tarımı destekleyen projeler üretmeye devam edeceklerini belirtti.
Büyükşehir olarak bitkisel ve hayvansal üretimin sürdürülmesi için desteklerini sürdüreceklerini aktaran Kallem, "Bu proje kapsamında flake yem tesisinden üreticiler yıl boyunca faydalanabilecek. Tesisin sürekli çalışması sağlanacak, böylece girdi maliyetleri
düşecek ve ucuz yem üretilecek. Tesis, bin metrekare alan üzerine kurulacak ve 5 ton kapasiteli olacak. Öncelikle süt birliği üreticilerine, ardından tüm Muğla’daki üreticilere hizmet verecek." dedi.
Milas Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak Flake Yem Üretim Tesisi, saatte 5 ton üretim kapasitesine sahip olacak.
Üreticilerin yıl boyunca yararlanabileceği bu tesis sayesinde yem maliyetleri önemli ölçüde düşecek, böylece süt ve süt ürünlerinin daha uygun maliyetlerle tüketiciye sunulması sağlanacak.
30 milyon liralık yatırımla inşa edilecek tesisin işletmesi Milas Süt Üreticileri Birliği tarafından yürütülecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: