Türkiye’deki önemli nar üretim yerlerinden Adıyaman’ın “Nar diyarı” olarak bilinen Samsat ilçesinde kırmızı taneli bu meyveler, katma değeri yüksek nar ekşisi ve suyuna dönüştürülüyor.
Adıyaman’da üretilen yaklaşık 43 bin ton narın 15 bin tonu Samsat’ta yetiştiriliyor. İlçede üretilen organik narlar üreticiler tarafından bahçelerden toplanarak ayrıştırılıyor. Bu narların bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç edilirken, bir kısmı ise farklı ürünlere dönüştürülüyor.
El birliği ile toplanan narlar, üreticilerin kendi yöntemleriyle taneleniyor. Tanelenen narlar geleneksel yöntemlerle sıkıldıktan sonra elde edilen meyve suyu kazanlarda yaklaşık 6 saat kaynatılıyor. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra soğumaya alınan organik nar ekşisi, şişelere konularak paketleniyor.
Kilosu 15 liradan satılan narın yaklaşık 15 kilosundan 1 litre nar ekşisi elde ediliyor. Piyasada 1 litre organik nar ekşisi yaklaşık 400 ile 450 lira arasında alıcı buluyor. Bu yöntemle nar üreticisi, nar ekşisi ve suyundan daha fazla gelir elde ediyor.
Samsat Kaymakamı Yaşar Artar, pazar payı olarak kendinden söz ettiren Samsat’taki nar üretiminin önemine dikkati çekerek, “Nar, Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracatla ilçemizde çok önemli bir yere sahiptir. Bu nar üreticilerimizden sadece tarladan toplamakla kalmıyoruz. Burada hem nar ekşisi üretiyoruz hem de meyve suyu olarak narları değerlendiriyoruz” dedi.
Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat ise “Samsat Kaymakamlığı ve Samsat Belediyesi olarak çiftçimizi organik tarıma yönlendiriyoruz. Samsat zaten nar diyarıydı. Organik tarımla birleşince çiftçimiz hem daha katma değeri yüksek ürün üretecek hem tarladan topladığı ürünlerinden daha çok para kazanacak.” diye konuştu.