Zeytin ve yağı üretiminde önde gelen yerlerden olan Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde zeytin bahçeleri 24 saat esasına göre gece gündüz demeden jandarma ekiplerinin kontrolü altında tutuluyor.
Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 10’unun karşılandığı Balıkesir’de zeytin hasat döneminin başlaması ile meydana gelebilecek zeytin hırsızlıklarının önlenmesi, azaltılması, suçluların yakalanması amacıyla alınması gereken emniyet tedbirleri jandarma tarafından kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, zeytin üreticileri, zeytin toplamada çalışan vatandaşlarla koordineli olarak yürütülüyor.
Bu kapsamda jandarma, başta Edremit, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık, Havran, Erdek ilçelerinde, bu yılın mart ayından itibaren zeytin üreticileri, zeytinyağı fabrikaları, zeytin işçilerinin tayfa başları, çiftçi malları koruma başkanlığı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri ile birlikte zeytin güvenliğine yönelik toplantı ve bilgilendirme faaliyetleri yaptı.
Jandarma, polis ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileri de zeytin hasadının başlaması ile zeytin üreticileri, zeytinyağı fabrikaları, yol kenarında bulunan tezgahlar ile çarşı ve pazarlarda bulunan satıcıları 1 Ocak’tan bu yana düzenli olarak kontrol ediyor ve denetliyor.
Zeytin hırsızlıklarının önlenmesine yönelik Jandarma Asayiş Timleri, Jandarma Komando Timleri, Jandarma Trafik Timleri ve Jandarma Motosikletli Asayiş Timlerinin farkındalıkları artırılarak gece ve gündüz devriye faaliyetleri ile ana ve tali yollarda şok asayiş uygulamaları icra ediliyor.
Mavi bereli komando timleri tarafından zeytinlik alanlarda zırhlı araçlarla bahçelerde 24 saat nöbetle yaya olarak kontroller yapılırken, zeytinliklere giden yollarda, zeytin taşıyan her araç kontrol ediliyor. Zeytinlik araziler, termal kameralar, Drone, Cayrokopter, İHA gibi teknik cihazlar ile havadan ve karadan kontrol altında tutuluyor.
Edremit Zeytin ve Zeytinyağı Üretici Dernekleri Federasyon Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, “Zeytin için her ne kadar pek işlem gerektirmediği söylense de bütün yıl boyunca sarf edilen bir emek var.” dedi.
“Yeşil altın” olarak nitelendirilen zeytinin tarladan sofraya kolay gelmediğini dile getiren Semerci, şunları söyledi:
“Zeytinin gübrelemesi var, kesmesi var, sulaması var hasadı var, işlenmesi var. Zeytinin, bu hazır üretilmiş mahsülün tarla sahiplerinin her gün başında durmaları mümkün değil. Bazı hırsızlık olaylarıyla çok ciddi zarar vermekteler. Bunun önlenmesi açısından bu yılki çalışmalarda bakıyorum il jandarma komutanlığı bünyesinde bütün (ÇMK) çiftçi malları korumalarla, üreticilerle, kahyalarla toplantılar yapıldığını görüyoruz. Bu toplantıların sonucunda da askerimizi tarlalarımızda görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu ürünün ziyan olmaması, heba olmaması gerekir. Çünkü çalınan mali heba olur. Ne devlete yarar, ne millete yarar, ne o tarlanın o büyük emeklerle toplanan tarlanın üreticisine yarar. Ülkemize, ekonomimize faydalı olması için bütün bu yapılan işlemler bizleri rahatlatıyor.”
Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanı Muhittin Tüfekçi ise zeytin bahçelerinin korunmasının önemine işaret ederek, “Çünkü biz sahada bekçi sayısı olarak da yetersiz kalıyorduk. İl Jandarma Komutanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığının destekleriyle sahada aktif komandolar, trafik ekipleri yol giriş çıkışlarında bize çok büyük destek oluyorlar. Jandarmanın bu uygulaması elimizde tabii ki güçlendirdi. Geniş alanı daralttı. Bu da bize daha iyi kontrol yapma imkanı sağlıyor. Bekçilerimiz daha güvenli oluyor. Bekçiler de kendini güvende hissediyor. Jandarmanın İHA’ları ve gece gündüz devriyeleri sayesinde hırsızlıklar azalmaya başladı.” dedi.
Üreticiler de jandarmanın 24 saat esasına göre nöbet ve denetiminin bahçeleri ve zeytinlerini güvende tuttuğunu kaydetti.