Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Denizi'nin geri dönülemez bir felakete sürüklendiğini belirterek, "Bu kirliliği durdurmak bizim elimizde. Marmara'nın çığlığını duymazdan gelemeyiz." ifadesini kullandı.
Bozbey, Bursa Merinos Kültür Merkezinde düzenlenen 50. yıllık etkinliklerinin ilki olan "50 Yıldır Marmara Denizi için Birlikte" programında, toplantının Marmara Denizi'nin devamı açısından çok önemli olduğunu belirtti.
Yapılacak çom iş olduğunu ve Marmara'ya yüklenen bunca yükün artık sonlandırılması gerektiğini vurgulayan Bozbey, "Marmara tamamı için söylüyorum. Bu yükü Marmara ve denizi kaldıramaz artık. Onun için tüm yetkililerin genel ve yerel bu konuda acil önlem almaya sorunu çözümü noktasında adımlar atma zorunluluğu var, sorumluluğu var" dedi.
Bu yıl yapılacak toplantılarda alınacak kararların uygulanmasının önemine işaret eden Bozbey, şöyle konuştu:
"Kaybettiğimiz değer hepimizin değeri. Marmara Denizi, 'ben ölüyorum' diyor. Biz halen bazı şeyleri maalesef yapamıyoruz. Adım attığımızda karşımız çıkan engelleri aşamıyoruz. Bu sorunların, genel idarenin yerel idarelerle beraberce, yan yana çözüm ortağı olarak dayanışmayla aşılması gerekiyor. Marmara Denizi'nin geleceğini belirlemek amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Denizin karşı karşıya olduğu kirlilikle ilgiliç özüm noktasında nerede olduğumuzu bu toplantıda belirlemiş olacağız. Kirlilikte mücadelede bilimsel hareket edeceğiz, kararlılıkla devam edeceğiz."
- "YILLAR SÜREN İHMALLER VE DENETİMSİZLİKLER"
"Marmara Denizi yaşam kaynağımızdır." diyen Bozbey, yıllardır süregelen ihmaller, yanlış politikalar ve denetimsizlikler yüzünden denizin nefes alamaz hale geldiğini söyledi.
Bozbey, Marmara Denizi'nin geri dönülemez bir felakete sürüklendiğini, bu gerçeği herkesin kabul etmesi gerektiğini dile getirerek, "Bu kirliliği durdurmak bizim elimizde. İşte bugün burada sorumluluk biinciyle hareket ederek, ortak akılla, bilimsel yöntemlerle kalıcı çözümler üretmeliyiz. Marmara'nın çığlığını duymazdan gelemeyiz." ifadesini kullandı.
Marmara Denizi'nin çevresinde 30 milyona yakın bir nüfus bulunduğunu vurgulayan Bozbey, şöyle devam etti:
"Bu önemli denizi yok saymak veya görmezden gelmek gerçekten kimsenin haddi olmamalı. Bu yüden hep beraber buradayız. Somut ve etkili yol haritaları oluşturarak harekete geçmeyi amaçlıyoruz. 2021 yılında müsilaj sorun yaşadık. Ekosistemi, canlıları kaybedeceğimiz tehlikesini yaşadık, yok olma noktasına gelindiğini gördük. 2021'de Marmara Denizi hepimize 'ben ölüyorum, an çekişiyorum, tedbirleri etkili şekilde alın' diye mesaj verdi. Müsilaj bir sonuçtur. Bu ekolojik bir çöküşün habercisidir. Yetersiz atık yönetimi, sanayileşme ve bilinçsizlikle bu noktaya gelindi. Marmara Denizi 'beni fazla kirletmeyin' diyor."
Bozbey, 2021'de Kocaeli Belediyesi tarafından hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı için emeği geçenlere teşekkür ederek, 22 maddelik eylem planının 19'unun tamamlandığını, 3'ünün kaldığını söyledi.
Atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik tesislere dönüştürülesi ve tarımsal kirliliğin önüne geçilmesi gibi konuların tamamlanamadığını belirten Bozbey, "Kalan bu maddelerin uygulanması için kararlı etkili adımlar atmak gerekyor. Bugünden harekete geçmezsek yarın çok geç olacak." dedi.
- MERKEZİ YÖNETİME FAİZSİZ VE DÜŞÜK FAİZLİ FİNANSMAN ÇAĞRISI
Mustafa Bozbey, 2021 verilerine göre her gün 4,7 milyon metreküp atık suyun denize deşarj edildiğini, bugün rakamın 5 milyon metrekübün üzerine çıkmış olabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bunların ne kadarı fiziksel arıtmadan geçiyor? Yüzde 50 civarı. Yüzde 50'si arıtılmadan denize. Nergün milyonlaca metreküp kirli su Marmara Denizi'nin oksijen seviyesini hızla düşürüyor. Bu gidişata dur demeliyiz. 2025 yılı Marmara Denizi'ni koruma adına kararlılıkla hayata geçireceğimiz bir çalıma yılı olacak.Nnisan ayında bilim insanlarınn, STK temsilcilerinin, yerel ve merkezi yönetim temsilcilerinin katılacağı sempozyumu Marmara için yapacağız. 4'üncü Marmara Denizi Sempozyumu bu açıdan önemli olaca. Birlik olarak Marmara Denizi günü ilan edilen 8 Haziran'da birçok yerde etkinlikler yapacağız."
Bozbey, Marmara Denizi'nin korunması adına yapılacaklar işlerde finansmanın önemine dikkati çekerek, "Merkezi yönetimin finansman kanallarını bu amaç uğruna kullandırması gerekmektedir. Denizi koruma adına faizsiz ve düşük faizli finansman seçeneklerinin sunulması şarttır. Ayrıca dış kaynaklara erişim mutlaka kolaylaştırılmalı tesisler için uygun alanlar belediyelere tahsis edilmelidir. Marmara'yı, denizi kurtarmanın yolu buralardan geçmektedir. Finansman yükünü belediyeler ve merkezi idare birlikte paylaşmalıdır." dedi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı da Marmara Denizi'ndeki müsilaj ve yol açtığı sorunlara ilişkin bir sunum yaptı.
Konuşmaların ardından Marmara Belediyeler Birliğinin "Marmara Denizi" konulu basına kapalı toplantısına geçildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: