Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilkbaharda müsilaj bütün Marmara Denizi'nin yüzeyini kapladığında hem deniz ekosistemi, hem balıkçılık hem de turizm ve denizcilik sektöründe kayıpların çok artacağını bildirdi.
Sarı, 2021 yılı ilkbahar-yaz aylarında Marmara Denizi’nin yüzeyini kaplayan müsilajın Erdek Körfezi’nde 23 Ekim 2024’te yapılan kontrol dalışı esnasında 10 metre derinlikte başlayıp 15 metre derinliğe kadar oluştuğunun tespit edildiğini anımsatarak, 11 bin 350 kilometrekare yüzey alanına sahip Marmara Denizi’nin 30 metre derinliklerine kadar neredeyse müsilajsız hiçbir yer kalmadığını belirtti.
Gemlik Körfezi'nden son gelen görüntülerin olayın ciddiyetini gözler önüne serdiğini vurgulayan Sarı, "Suyun altı da yüzeyi de müsilaj artık. Deniz altında ilk gördüğüm günden beri uyarıyorum, dipteki müsilajın yüzeye çıkma olasılığının yüksekliği konusunda. Nihayet müsilaj yüzeye çıkmaya başladı." ifadesini kullandı.
Şimdilik Gemlik Körfezi ile Marmara kıyılarındaki iskele, liman, marina ve balıkçı barınaklarında bir görünüp bir kaybolduğunu aktaran Sarı, şunları kaydett:
"Yakın zamanda diğer körfezler ile az akıntılı deniz alanlarının hepsinde yüzeyde müsilajı görmeye başlayacağız büyük olasılıkla. Sular ısınmadan, halen vakit varken önlemleri ötelemeyelim. Her şeyde yaptığımız gibi suçu birbirimize atmakla müsilajla mücadele olmuyor. Hep birlikte yıllardır Marmara'yı atık çukuru haline getirdik. Lütfen merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum el ele verip hızla denizin atık yükünü azaltalım. İlkbaharda müsilaj bütün Marmara'nın yüzeyini kapladığında hem deniz ekosistemi, hem balıkçılık, turizm ve denizcilik sektöründe kayıplar çok artacak. Şimdiden bu sektörler için telafi edici sürdürülebilir çözümler geliştirelim. Marmara Denizi Eylem Planı altında imzası olan herkesi acilen önlem almaya davet ediyorum."
Yorumlar
Kalan Karakter: