Türkiye'de toplam araç sayısı bakımından ele alındığında her 13,6 araçtan biri traktör olurken, Manisa'da ise her 7 araçtan biri traktör olarak kayıtlarda yer alıyor.
TÜİK'in 2024'un ağustos ayına ilişkin Motorlu Kara Taşıtları verilerinden alınan bilgiye göre, Ağustos ayında 211 bin 389 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı.
Ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 54,7'sini motosiklet, yüzde 31,3'ünü otomobil, yüzde 8,4'ünü kamyonet, yüzde 2,8'ini traktör, yüzde 1,6'sını kamyon, yüzde 0,7'sini minibüs, yüzde 0,4'ünü otobüs ve yüzde 0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı ise ağustos ayı sonu itibarıyla 30 milyon 469 bin 319 oldu. Traktör sayısı ise 2 milyon 240 bin 190 adet olarak kayıtlara geçti.
- MANİSA'NIN LİDERLİĞİ
Türkiye'de en fazla traktör ise Manisa'da bulunuyor. Manisa 107 bin 860 traktörle ilk sırada gelirken bu kenti 103 bin 176 ile Konya izliyor. 100 binin üzerinde traktörün olduğu başka kent bulunmuyor.
Ülkede (85 milyon nüfus) kişi başına düşen traktör sayısı 38 iken Manisa'da bu rakam 14'e geriliyor. Konya'da ise yaklaşık 23 kişiye bir traktör düşüyor.
Toplam araç sayısı bakımından ele alındığında ise Türkiye'de her 13,6 araçtan biri traktör olarak kayıtlarda yer alıyor.
766 bin 688 aracın bulunduğu Manisa'da ise trafiğe kayıtlı her 7 araçtan biri traktör olarak dikkati çekiyor.
Tarım kenti olarak bilinen, "hububat ambarı" Konya'da ise her 9 araçtan biri traktör...
Manisa'da 393 bin olan traktör ve motosiklet sayısı ise toplam araç sayısının yaklaşık yarısına denk geliyor. Kent, 285 bin 328 adet ile motosiklet sayısı bakımından da ilk sıralarda bulunuyor.
Manisa'nın Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise Manisa'nın bir tarım kenti olduğunu belirterek, "Dağlarından yağ ovalarından bal akıyor. Dağlarımız zeytin ovalarımızda bağ vardır. Ayrıca çiftçimiz çok çalışkandır" dedi.
Bölgede iklimin çok uygun olmasının tarımsal üretime olumlu yansıdığını dile getiren Okur, "Çiftçilerimiz teknolojiyi çok iyi takip eder. Teknolojiye uyumlu bilinçli yaparız çiftçiliğimizi. Atadan kalma dededen kalma işlemlerle değil ziraatçıların önerilerine göre eker biçeriz. İnsanlarımız çok çalışkandır. Çok para kazanmazlar ama elde ettikleri gelirle yatırım yaparlar. Traktör alırlar arsa alırlar" diye konuştu.
Okur, iklimsel olarak sıkıntılı bir döneme gireceklerine dikkati çekerek, su sıkıntısının başlayacağını bu yüzden çiftçilerin daha bilinçli olması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: