Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, 1 Nisan 2024'ten itibaren 45 milyon 550 bin metreküp atık suyunun arıtıldığını ve 34 bin 302 ton arıtma çamurunun çevreye zarar vermeden bertaraf edildiğini bildirdi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, MASKİ Genel Müdürlüğüne bağlı 23 atık su arıtma tesisinde yıl boyunca 10 milyonlarca metreküp atık su arıtılıyor, tonlarca arıtma çamuru standartlara uygun şekilde bertaraf ediliyor.
Zeyrek, Manisa’nın bereketli tarım ve su havzalarına sahip olduğunu belirterek, şehrin sahip olduğu bu değerleri korumak ve gelecek kuşaklara aktarmanın en büyük gayelerinden biri olduğunu bildirdi.
Manisa’da altyapı yatırımlarına çok önem verdiklerini vurgulayan Zeyrek, "Ne yazık ki şehrimizde halen 40-50 yıllık kanalizasyon sistemleri mevcut. Altyapı bu durumdayken üst yapıda ne yatırım yaparsanız yapın başarılı olmanız mümkün değil. Biz bu bilinçle Manisa’mızın önümüzdeki 30 yılını planlayarak yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz” ifadesini kullandı.
Özellikle su kaynaklarının korunmasını önemsediklerine dikkati çeken Zeyrek, şunları kaydetti:
"Su bizim için hayati öneme sahip. İçinde bulunduğumuz küresel iklim şartlarında suya erişimin gün geçtikçe zorlaşacağını hepimiz biliyoruz. Öyleyse korunması gereken en önemli doğal kaynağımız temiz su. Biz bir yandan su tüketimini azaltmak, bir damla suyumuzun bile israf edilmemesini sağlamak için çalışıyoruz, bir yandan da kirletici unsurların bertarafı için yoğun mesai harcıyoruz. Bir damla suyun dahi arıtılmadan doğaya salınmasına tahammülümüz yok. Manisa’da, 1 Nisan 2024'ten itibaren 45 milyon 550 bin metreküp atık suyu arıttık; 34 bin 302 ton arıtma çamurunu ise çevreye zarar vermeden bertaraf ettik. Arıttığımız suyun boşa akıtılmasına da gönlümüz razı değil. Sarıgöl’de bulunan ileri biyolojik arıtma tesisimizden deşarj ettiğimiz suyun analizlerini yaptık. Burada bu suyun tarımda kullanılması için çalışıyoruz. Bu alanda pilot çalışmalarımızı Sarıgöl’de sürdürüyoruz."
Zeyrek, hem atık suları arıtarak kirlenmeyi azaltmayı hem de tarımsal sulamada kullanıma alternatif kaynaklar sunarak temiz su kaynaklarını korumayı hedeflediklerini belirterek, "Gayemiz geleceğe daha temiz ve nefes alan Manisa bırakmak.” ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: