Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Türkiye’deki kedi-köpek maması üretiminin yüzde 68’inin Manisa’da yapıldığını belirterek, "İhracat da 19 milyon dolardan 130 milyon dolara çıktı" dedi.
Öztürk, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen “Ege İş Dünyası Buluşmaları-Manisa Toplantısı"nda, Ege İhracatçı Birliklerinin en önemli paydaşlarından birisi olduğunu, sürekli iletişim içerisinde olduklarını ve Ege Bölgesi ihracatının ve üretiminin gelişimine katkı sağladıklarını ifade etti.
"Ege İhracatçı Birliklerine verdikleri destek ve katkılardan dolayı tüm sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum” diyen Öztürk, şunları söyledi:
"Türkiye’de birçok ürün üretiliyor. Bu ürünleri üreten illerde çok kıymetli. Ama böyle ihracat potansiyeli olan, böyle ihracat gücü olan bir ilde böyle avantajları olan çalışmalarımızı ihracat üzerine yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Manisa’nın ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 150. Bunun mimarı, bu eseri ortaya çıkaran ihracatçılarımızdır. Hem Manisa adına hem ülkemiz adına şükranlarımızı arz ediyorum. Manisa’da tarım özelinde 2024 yılında 965 milyon dolarlık bir ihracat rakamıyla kapatıldı. Aslında bunun çok üzerinde ihracat gerçekleştiren bir iliz. Manisa’da üretilen, işlenen, ihracat edilen ürünler başka illerin üzerine rakam olarak yazılabiliyor. Manisa’nın ülkemize daha fazla ihracata katkı sunabilir"
- 27 ŞUBAT'TA ÇALIŞTAY YAPILACAK
Manisa’da son yıllarda kedi köpek maması sektörünün büyük bir gelişim gösterdiğinin altını çizen Öztürk, "Türkiye’deki kedi-köpek maması üretiminin yüzde 68’i Manisa’da yapılıyor. İhracat da 19 milyon dolardan 130 milyon dolara çıktı. 27 Şubat'ta kedi-köpek maması sektörü için büyük bir çalıştay düzenleyeceğiz. Bu sektör Manisa merkezli üretim ve ihracat merkezi konumunu güçlendirerek sürdürecek." dedi.
- GIDA AMBARI MANİSA
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ise Türkiye’de ihracatın 27 sektörde kayda alındığını, Manisa’nın 27 sektörde de güçlü bir şekilde temsil edildiğini, Manisa’nın sektörel zenginliğin çok güçlü olduğunu dile getirdi.
Manisa’nın ihracatında sanayi ürünleri önde gözükse de Manisa tarım ürünleri üretimi ve ihracatında da çok güçlü bir kentimiz olduğunu paylaşan Girit, “Manisa, Türkiye’nin gıda ambarı konumunda. Sultani çekirdeksiz üzüm, sofralık zeytin, zeytinyağı, tütün, kanatlı eti, yumurta, bitkisel yağ, meyve sebze mamulleri sektörlerinde güçlü bir üretici ve ihracatçı olan Manisa, 2024 yılında 965 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatına imza attı. Manisa’da üretimi yapılan ihracatı başka şehirlerden yapılan tarım ürünlerini dikkate aldığımızda Manisa’nın tarım ürünleri ihracatının 1,5 milyar doları aştığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
Girit, "Ulaşım kolaylığı, başarılı organize sanayi bölgeleri, enerji sorunu yaşamaması, İzmir Limanı’na demiryolu ile uygun maliyetli yük taşımacılığı, gıda sanayine uygun zengin ürün deseniyle üretim yapabildiği verimli toprakları, yetişmiş insan gücü, İzmir gibi büyük bir metropole yakınlığı gibi pek çok avantaja sahip olan Manisa, yabancı yatırımcı açısından da cazip bir noktada." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: