Manisa Büyükşehir Belediyesi, üretimin desteklenmesi ve ürün kalitesinin artırılması konularında yapılabilecekleri görüşmek için kentte faaliyet gösteren süt toplama, işleme ve pazarlama firmalarıyla bir araya geldi.
Toplantıya Genel Sekreter Burak Deste, Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Başkan Danışmanı Salih Fulcun ve Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta ile sektör temsilcileri katıldı.
Deste, piyasaya müdahale etme gibi bir niyetlerinin olmadığını belirterek, “Amacımız, kırsalda kooperatifler üzerinden üretimi desteklemek ve ürün kalitesini artırmak. Ticaretin genel işleyişine karışmak istemiyoruz" dedi.
Son üç ay içinde 100’ün üzerinde kooperatifle görüşüldüğünü aktaran Deste, şöyle konuştu:
"Piyasaya müdahale etme gibi bir niyetimiz yok. Amacımız, kırsaldaki tarımsal üretimi arttırmak. Bugüne kadar süt kooperatifleri ve üreticilerle görüştük. Çalışmalarımızın üçüncü ayağı olarak da sizlerle görüşüyoruz. Üretimin devam ettirilebilmesi için en önemli taraflarından biri de siz sütü alan firmalarsınız. Bizim amacımız kooperatifleşmeyi ve kooperatifler üzerinden de üretimi desteklemek. Diğer bir amacımız da çıkan ürünün kalitesini arttırmak. Bunları kooperatifleri bilinçlendirerek, eğiterek, yeri geldiğinde girdi desteği, teknik destek sağlayarak yapmaya çalışıyoruz. Ticaretin işleyişine karışmak istemiyoruz. Arz, talep dengesizliğini gidermek, üretilen sütün kalitesini artırmak, kooperatifleşmeyi destekleyecek hamleler yapmak istiyoruz. Bunun için sizinle buluşmak, görüşmek istedik."
Prof. Dr. Kurucu da amaçlarının üreticinin yaşaması, para kazanması olduğunu belirterek, "Korkumuz ise üreticinin yaşı ilerliyor. Dolayısıyla hayvancılığı bırakan çok çiftçi var. Büyükşehir Belediyesi olarak üretimin ve üreticinin yanındayız. Çünkü olayın sosyal bir yanı var. Kırsaldaki göçü, kırsaldaki istihdamı nereye götüreceksiniz. Götüreceğiniz bir yer var mı, yok. Türkiye tarımı maalesef çok kötü durumda. Bu sorun sadece hayvancılıkta değil bitkisel üretimde de var. Dolayısıyla bölgesel olarak çalışalım. Kamu, firmalarla rekabet etmez. Bu mantıktayız, bunu bilin. Siz ticaretinize devam edin." dedi.
Sütün kaliteli olması için üreticinin ortamını düzenlemek zorunda olduğunu ifade eden Kurucu, şunları söyledi:
"Gücü yetmiyorsa belediye bir olanak sunuyor. Büyük bir dam yapalım. İçinde modern sağım sistemleri, soğutma tankı olsun, veteriner hizmetleri düzgün bir şekilde gelsin, gıda mühendisi, hayvan bakıcısı olsun, hayvanların sürekli kontrolü ve bakımı yapılsın, aşılar kontrol edilsin ve sütün kalite standardı oluşsun. Bu hepinizin işine gelir. Bu konuda iş birliğine açığız. Bir üreticiden tüketiciye tüm aktörlerin olduğu bir masa oluşturuyoruz. Bu masada siz eksiktiniz ve şimdi tamamlamış olduk. Masada; üretici, kooperatifler, birlikler var ve alıcılar olarak sizlerin de olması gerekiyor. Bizi burada düzenleyici ve yatırım yapabilecek bir kurum olarak düşünün. Süt alıcısı firmalar olarak Tek Dam Projesi’nin yatırımcısı olabilirsiniz. Aynı zamanda sütün kalitesini denetleyen de olacaksınız."
Toplantıya katılan firma yetkilileri, Manisa’da kooperatifleşmeye destek olmak istediklerini belirtti. Yetkililer, ürün kalite standardının oluşması durumunda sütün alımı noktasında bir sorun olmayacağı, kaliteli ürünü her zaman istediklerini, birlik ve kooperatiflerle çalışacaklarını vurgulayarak, üreticilerden kendirleriyle ortak hareket etmelerini istedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: