Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya gıda emtia fiyatlarının referans endeksinin, uluslararası bitkisel yağ fiyat tekliflerindeki artışın etkisiyle Ekim ayına göre yüzde 0,5 artarak Nisan 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktığını bildirdi.
Küresel olarak işlem gören bir dizi gıda emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, kasım ayında bir yıl öncesine göre yüzde 5,7 artarak ortalama 127,5 puan oldu ancak mart 2022 zirvesinin halen yüzde 20,4 altında kaldı.
Yağ Fiyat Endeksi, kasım ayında ekime göre yüzde 7,5 artarak iki ay içindeki ikinci büyük artışını kaydetti ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 daha yüksek oldu. Güneydoğu Asya'daki aşırı yağış nedeniyle beklenenden düşük üretim endişeleri nedeniyle küresel palmiye yağı fiyatları daha da tırmandı. Dünya soya yağı fiyatları küresel ithalat talebiyle yükselirken, kolza tohumu ve ayçiçeği yağı teklifleri küresel arz beklentilerinin sıkılaşmasıyla kendi pazarlarını etkiledikçe arttı.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, kasım ayında yükseliş eğilimini sürdürdü ve tam yağlı süt tozuna yönelik küresel ithalat talebinin toparlanmasıyla ekim ayına göre yüzde 0,6 arttı. Tereyağı fiyatları, Batı Avrupa'daki güçlü talep ve sıkı envanterler arasında yeni bir rekor seviyeye ulaşırken, peynir fiyatları sınırlı ihracat olanakları nedeniyle arttı.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, zayıf uluslararası ithalat talebi ve Güney Yarımküre'de devam eden hasatlardan kaynaklanan artan arz nedeniyle düştü. Brezilya ve Meksika'daki güçlü iç talep ve Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen arz talebi, Güney Amerika'daki olumlu hava koşulları, Ukrayna'dan gelen arza olan talebin azalması ve devam eden ABD hasadından kaynaklanan mevsimsel baskı ile telafi edildiğinden dünya mısır fiyatları sabit kaldı.
FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, artan pazar rekabeti, hasat baskıları ve döviz dalgalanmaları nedeniyle Kasım ayında yüzde 4,0 düştü.
Yorumlar
Kalan Karakter: