Edremit Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Diker, Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde bir litre zeytinyağı elde etmek için kullanılan zeytin miktarının kuraklık nedeniyle 5 kilogramdan 9 kilograma çıktığını, son dönemde yağan yağışların zeytinde sadece su miktarını artırdığını belirterek, "Üretici maliyetinin yarısına zeştinyağı satıyor. Bu sezon her şey zeytin üreticisinin aleyhine işliyor" dedi.
Diker, yaklaşık 12 milyon zeytin ağacıyla Balıkesir'in, zeytin ve yağı üretiminde önemli bir konumda bulunduğunu belirterek, Balıkesir’in hem Marmara hem de Kuzey Ege kesimlerinde yoğun olarak zeytincilik yapıldığını, özellikle Ayvalık, Gömeç, Edremit, Burhaniye ve Havran ilçelerinin kaliteli zeytinyağları ile sektörde önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.
Zeytin ve zeytinyağında sezona umutlu girdiklerini ancak hasadın bekledikleri gibi gitmediğini dile getiren Diker, ağustos ve eylül ayında zeytinin yağlanıp irileşeceği dönemde yağış olmadığını söyledi.
Susuzluk nedeniyle zeytinlerin adeta dalında kuruduğunu vurgulayan Diker, yüksek rekolte olsa da yağa dönüşümde verimin çok düştüğünü anlattı.
- YAĞMUR ÜRETİCİYE DEĞİL SIKIM YAPAN FABRİKALARA YARADIBugünlerde düşen yağmurun zeytine faydasının olmadığını belirten Diker, şöyle konuştu:
"Beklenen yağışlar zamanında gelmedi. Dolayısıyla zeytine artık yağlana söz konusu değil. Bu saatten sonra sadece içine su alır, yağlanma olmaz. Su aldığından dolayı da üreticiye değil daha çok fabrikacının lehine bir durum oluştu. Çünkü zeytinin kilo basan ama içindeki su miktarı olduğundan fabrikalar da ağırlığa göre sıkım yaptığından burada yine çiftçi mağdur çünkü yüksek ücret ödeyecek. Yani bu yıl her şey zeytin üreticisinin aleyhine çalışıyor."
Diker, normalde Edremit Körfezi'nde 5 kilogram zeytinden bir litre zeytinyağı çıktığını dile getirerek, "Normal bir sezonda ortalama rakamlarımız böyledir. Kuraklık olunca zeytinler küçük ve yağsız kaldı. Bu yüzden şimdilerde yüzde 11 randımanla yağ çıkıyor. Yani yaklaşık 9 kilogram zeytinden 1 litre yağ alabiliyoruz." dedi.Bu durumun maliyetleri yükselttiğine dikkati çeken Diker, "Biz bu yıl bir litre zeytinyağında maliyeti 290 lira olarak belirlemiştik. Ancak şartlar değişti litrede 350 lira olmalı ki üretici kazabilsin. Ancak şu anda olşan fiyatlar bunun yarısı. 170-180 liradan üretici tüccara, fabrikalara zeytinyağı veriyor. Halen bir beklentisi var çiftçinin ancak bir yandan da paraya ihtiyacı var mecbur satıyor" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: