CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Çağlar Bayazıt’ı ziyaret ederek, hayvancılıkta yaşanan sorunları yerinde dinledi.
Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Çağlar Bayazıt, yem maliyetlerinden kredi sorunlarına kadar küçükbaş hayvancılığın içinde bulunduğu zorlukları anlattı.
Çocukluğundan beri küçükbaş hayvancılıkla uğraştığını aktaran Bayazıt, "Yem maliyetlerinin önüne geçemiyoruz. Kredileri çekemiyoruz; çeksek bile geri ödemekte zorlanıyoruz. Çekerken de öderken de çok sıkıntı yaşıyoruz. 8 kardeşiz, hepimiz burada çalışıyoruz ve geçimimizi tamamen küçükbaş hayvancılıktan sağlıyoruz.” dedi.
Geçen yıla göre bu yıl yem fiyatlarında yüzde 100 artış olduğunu vurgulayan Bayazıt, "Aşısı, veteriner gideri derken hayvanımıza kendimiz bakıyoruz. Çoban tutsak bu işin altından kalkamayız. Kredi çekebildiğimizde borcumuzu ancak başka borçla kapatabiliyoruz. İstediğimiz zaman krediye ulaşamıyoruz. Bölgede koyunculuk yapanların sayısı her geçen gün azalıyor. Maliyetler yüksek olduğu için kimse bu işi sürdüremiyor. İcraya düşüp evi satılan da oldu, hayvanı ya da aracı satılan da" diye konuştu.
Bayazıt, küçükbaş hayvancılıkta sürdürülebilirliğin destekle mümkün olacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu koşullarda hayvancılığı kimseye tavsiye etmiyoruz. Ama biraz çiftçiye destek olunsa, yem maliyetlerinde yardım edilse herkes severek yapar. Bundan 6-7 sene önce işler çok güzeldi ama şu an para kazandırmıyor. Yıldan yıla hayvan sayımız düşüyor. Yeterli desteği alamıyoruz. Yem fiyatları artıyor. Krediye erişimde sorun yaşıyoruz. Bir kilo saman 4,5 lira, tonu 4 bin liradan saman alıyoruz. Onun dışında silaj, mısır samanı, küspe yem veriyoruz. Bir koyun bir günde 2 kilo yem tüketiyor. Kış sezonunda meraya gitmiyor. Meraya gitse bile karnını doyuramaz, yine aynı yemi tüketiyor. 6 ay meraya gidiyor, 6 ay yem vermek zorundayız."
Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkede kırmızı et sorunu olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde et sorunu var. Hayvancılık yapanlar bu işten para kazanmadığını söylüyorlar. Vatandaş kasaba gitti mi et alamıyor. Emekliler, asgari ücretliler ve dar gelirliler et, süt, et ve sütten mamul ürünlere erişmekte zorlanıyor. Ekonomik krizin en çok etkilediği kesim sabit ve dar gelirliler oldu. Bunun yanı sıra hayvancılık yapanlar da bu işten dertli." ifadesini kullandı.
Küçükbaş hayvancılığa destek verilmesinin önemli olduğunu dile getiren Gürer, "Ülkemizde büyükbaş hayvan varlığı giderek azalıyor. Son iki yılda 1 milyon 200 bin büyükbaş hayvan ithal edildi. Buna rağmen ne et sorunu çözüldü ne de hayvancılıktaki sorunlar bitti. Uzmanlar, büyükbaş hayvancılık yerine ülkemizin yapısına uygun küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Et açığı bu şekilde ortadan kaldırılır. Bunun için de küçükbaş hayvancılık desteklenmeli.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: