Türkiye'nin en büyük zincir lokantası haline gelen, 278 şubesi ve 10 bin çalışanıyla güçlü bir gıda markası olan Köfteci Yusuf, ürünlerine domuz eti kullanıldığına yönelik iddialar üzerine zor günler geçiriyor.
Günlük 100 tonun üzerinde kırmızı et işleyen ve her gün yüzbinlece kişiye ulaşan dev gıda zinciri, zaten toptan alarak çok ucuza aldığı ette yüksek fiyatlı domuz etini kullandığı iddialarıyla eleştiriliyor.
- DOMUZ KIYMASI ORTALAMA 600 LİRATürkiye'de Et Süt Kurumunda bir kilogram kıymanın 300 liranın altına, kasaplarda ise 400 liranın altına indiği bugünlerde domuz kıyma ortalama 600 liradan satılıyor. Domuz etinde fiyatlar kilogramda bin liraya kadar çıkabiliyor.
Tağşiş, gıda maddelerinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halini ifade ederken Köfteci Yusuf, ürünlerinde domuz etini neden kullanır?
Kaldı ki, Türkiye'de domuz eti karkas olarak satılmıyor. Kıyma, bonfile, antrikot olarak parça halinde alabiliyorsunuz ki günlük 100 tondan fazla et işleyen bir şirketin ürünlerine domuz bonfile kattığını düşünmek de biraz zorlama oluyor.
Bu kadar yüksek üretim ve satış kapasitesine sahip bir firma, maliyet düşürmek için tavuk eti kullanabilir, ya da köftesine, sucuğuna sakatat atabilir ancak dana etinden pahalı olan domuz etini kullanması kafalarda ciddi soru işaretleri oluşturuyor.
- YABANCI FAST FOOD ZİNCİRLERİ
Türkiye'de Köfteci Yusuf'un iş hacmi ve milyonlarca kişiyi lokantalarına çekmesi elbette ki yabancı fast food zincirlerinin de dikkati çektiği hep konuşuldu. 278 şubenizle yabancılara meydan okur duruma geldiğinizde başınıza bu tür bir sorun gelme ihtimali her zaman yüksektir.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ciroları giderek düşen yabancı fast food zincirlerinin karşısında yine ciroları olumsuz etkileyen bir dev bulunmasının rahatsızlığı ayrıca üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.
- CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Son günlerde adeta linç edilen Köfteci Yusuf, belli ki süreçle ilgili bir açıklama yapmayacak. Ancak, ortada cevaplanması gereken birçok soru var.
Bu sorulardan bazıları şunlar:
- Domuz etinin dana etinden neredeyse 2 kat daha pahalı olmasına rağmen bir firma ürünlerinde domuz etini neden kullanır?
- Firmanın alım yaptığı toptancılar ve onların ithalat yaptığı yerlerde bir bulaşı laboratuvara kadar ulaşan bir zincirin ilk halkası olabilir mi?
- Türkiye'nin en büyük lokanta zincirine yabancı fast food zincirlerinin bir kumpası olabilir mi?
- Türkiye'de yılda 3 bin ton civarında domuz eti tüketiliyor. Köfteci Yusuf'un sadece aylık tüketimi bile bu rakamın üzerine çıkarken firmanın pahalı bir ürünle maliyet düşürmesi mümkün mü?
- Türkiye'de ürün ve üretim kontrolü diye bir yapılanma varsa firmanın domuz etini nereden aldığı, bu kadar yüksek oranda domuz eti kullanıyorsa lojistiği kimin sağladığı elbet bulunabilir. Köfteci Yusuf, kimden ne kadar domuz eti aldı?
- Bir dönem yasa dışı örgütlerin ele geçirmeye çalıştığı Köfteci Yusuf'a yönelik bir operasyon olabilir mi?
- KÖFTECİ YUSUF
Gıda ve restoran sektöründe hizmet veren Köfteci Yusuf, 1996 yılında İznik’te kuruldu. 28 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren Köfteci Yusuf, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara gibi büyükşehirler başta olmak üzere 42 ile 278 şubede hizmet sunuyor.
Hızlı servis ve diğer lokantalara göre uygun fiyatıyla her zaman dikkatleri ve bazen de tepkileri üzerine çeken Köfteci Yusuf, 10 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Ürünlerinde kullandığı belirli ırktaki dana ve kuzuların yüzde 20’si kendi çiftliğinden sağlayan firma, yüzde 70’ini anlaşmalı çiftçi ve profesyonel işletmelerden, yüzde 10’unu ise ise sürekli alım yaptığı toptancılardan sağlıyor.Bu şekilde düşünüldüğünde Köfteci Yusuf, lokantalarında satışa sunduğu salatalardan, süt ürünlerine, zeytininden, soslarına kadar maddi anlamda yüzbinlerce kişiye doğrudan ve dolaylı dokunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: