Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 30 milyon koyun ve keçinin masrafsız bir şekilde ormandan beslenmelerinin sağlanabileceğini belirterek, "Kırmızı et açığının kapatılmasında ormanlarımız belirleyici bir rol üstlenebilir." ifadesini kullandı.
Çelik, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, keçilerin orman dostu olduklarını vurgulayarak, yıllarca keçilerin orman düşmanı ilan edilerek otlatmanın ormansızlaşmaya neden olduğu algısı yapıldığını kaydetti.
Ormana zarar verenin keçiler değil insan zihniyetinin olduğunun anlaşıldığını belirten Çelik, ormanlara yönelik tehditlerden birisinin de plansız ve kontrolsüz bir şekilde keçi otlatılması olduğunu bildirdi.
Koyun ve keçilerin orman yangınlarının önlenmesinde önemli rolleri olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:
"Bazı Akdeniz ülkeleri ve ABD'de orman yangınlarının önlenmesinde keçilerin 'itfaiyeci keçi birlikleri' gibi kullanıldığını görüyoruz. Özellikle İspanya’nın orman yangınlarını önlemek için planlı ve kontrollü keçi otlatması için destek mahiyetinde çobanlara para ödediklerini biliyoruz. Ülkemizde de orman yangınlarının yoğun olduğu bölgelerin geçmişte ve günümüzde keçi yetiştiriciliğinin en yaygın bölgeler olduğu göz önüne alındığında, planlı ve kontrollü otlatmanın orman yangınlarını önlemede önemli rol oynayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla ormanlarımızı ıslah çalışmaları yapmanın yanında yeni tesis edilmiş genç ormanlar dışındaki tüm ormanlık alanlardan koyun ve keçilerimizin azami ölçüde istifade etmelerini sağlamalıyız."
Çelik, keçilerin orman yangınlarını önlemesi yanında ormandan maliyetsiz olarak beslendiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Keçiler ormanda taban temizliği yaparak orman yangınlarına karşı faydalı olmalarının yansıra çürüyen yaprakları ve otları da yemek suretiyle proteine çevirirler. Bugün 12 milyon civarında keçi varlığımız var. Ancak ormanlara zarar vermeden 30 milyon koyun ve keçinin masrafsız bir şekilde beslenmelerini sağlayabiliriz. Böylece mevcut durumda 55 milyon civarındaki küçükbaş hayvan sayımızın daha fazla artırılmasında ormanlarımızdan faydalanabiliriz. Dolayısıyla hayvan varlığının artırılması üretimindeki artışa da yansıyacağından bugün var olan kırmızı et açığının kapatılmasında ormanlarımız belirleyici bir rol üstlenebilir."
Toplam orman alanları içerisinde meşelik alanların yaygınlaştırılması gereğine de işaret eden Çelik, "Son birkaç yılda tüm alanlara çam ağacı dikilmekle beraber bu alanlarda özellikle meşe ve diğer alanların bastırarak yok edilmesi söz konusu olmaktadır. Koyun ve keçi beslenmesi adına en ideal ağaçlandırma alanlarından birisi meşelikler olduğundan bu konuya özellikle önem verilmelidir. Fıstık çamı dikmek yerine mevcut meşeliklerin ıslah edilerek korunması ve yeni meşelik alanların tahsisi ile yaygınlaştırılması sağlanmalıdır." ifadesini kullandı.
Çelik, orman yangınlarını kundaklayan kişiler için çoban ve çoban köpeklerinin caydırıcılık teşkil ettiğini bu yönüyle de ormanlık alanlarda koyun ve keçi otlatmanın zarardan çok faydası olduğunu bildirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: