Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 2019 yılından bu yana çiftçiye, hayvancılıkla uğraşan üreticilere ve kırsal kalkınmaya büyük destekler sağladıklarını belirterek, tarım ve hayvancılık alanında yaptıkları yaklaşık 800 milyon liralık yatırımlarla üreticinin yanında olmaya devam ettiklerini bildirdi.
Büyükşehir Belediyesinin açıklamasına göre, Büyükkılıç'ın göreve geldiği 31 Mart 2019’dan bugüne kadar 6 yılda, tarıma yönelik yatırımları ve çiftçilere sağladığı destekler ile şehri tarımsal üretimde Türkiye’nin lider illerinden biri haline getirdi.
Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından 2019-2025 yılları arasında gerçekleştirilen yatırımlar kapsamında, küçükbaş hayvan dağıtımından jeotermal sondaj çalışmalarına, güneş enerji santrallerinden sulama projelerine, tohum desteklerinden arıcılığa kadar birçok alanda üreticiye destek verildi.
6 yıllık görev süresince 215 aileye 4 bin 300 küçükbaş hayvan desteği sağlanırken, 1000 aileye 10 bin yumurtacı yarka tavuk dağıtılarak kırsaldaki ailelerin gelir elde etmesine imkan tanındı.
Erciyes Dağı’nda jeotermal kaynak suyu sondajı yapılarak bölgedeki termal turizmin gelişmesi hedeflendi. Develi İlçesi Epçe Mahallesi'nde sulama kooperatifine güneş enerji santrali kazandırılarak çiftçilerin enerji maliyetleri azaltılırken, Akkışla, Sarıoğlan ve Pınarbaşı ilçelerinde süt işleme ve peynir üretim tesisleri kuruldu.
Tarımsal Hizmetler aracılığıyla Kadın Kooperatifi Üretim Tesisi hayata geçirildi, 10 bin metrekare alanda Ayçekirdeği Kurutma Tesisi yapıldı. Aspir, nohut, yazlık buğday, yem bitkileri, korunga, yonca ve buğday olmak üzere 4 milyon 662 bin kilogram tohum dağıtıldı. 5 bin 440 adet arılı kovan üreticilere dağıtımı yapılırken, ziraat odalarına 11 traktör temin edildi.
Anıza ekim mibzeri, sabit selektör, kaz ayağı ve pulluk, taş toplama makinası, katı gübre dağıtma makinası, kompost karıştırma makinası, süt soğutma tankı, yem ezme makinası, ayçiçeği patozu, balya makinası, 5+1 pulluk, aspir soğuk sıkım makinası, nem alma cihazı ve gacer buğdayı un değirmeni gibi makineler çiftçilerin kullanımına sunuldu.
Tarımsal ölçüm ve ticarette kullanılması amacıyla 60 ton kapasiteli kantar alımı gerçekleştirildi. 10 bin 345 hayvancılık işletmesinin su tüketiminin yüzde 50’si karşılandı.
5 mahallede aspir yağı üretimini desteklemek amacıyla soğuk sıkım tesisi kurulurken, Felahiye İlçesi’nde hayvancılık sektörüne destek amacıyla slaj paketleme tesisi kuruldu.
Mera ıslahı projesi kapsamında, bin kilogram tohum alınarak ekimi gerçekleştirildi. Kuraklığa dayanıklı tohum yaygınlaştırma projesi, tıbbi aromatik bitki üretim geliştirme projeleri ve coğrafi işaretli gilaburu fidan üretim serası gibi çalışmalar yürütüldü.
145 adet sulama tesisi yapılarak 110 bin dekar arazi sulamaya açılırken, 9 bin adet sac sıvat, 231 adet hayvan içme suyu tesisi, 96 adet beton sıvat, 22 adet membran ve kil kaplamalı hayvan içme suyu göleti bakımı ve kepçe kiralama çalışmaları yapıldı.
400 tesisin bakım-onarım çalışması tamamlanırken, KASKİ ile ortak projeler üretilerek, 75 adet içme suyu sondaj kuyusu açıldı. Muhtelif mahallelere içme suyu şebeke hattı ve su deposu yapımı ile boru alımları gerçekleştirildi.
Büyükkılıç, tarım ve hayvancılığa sağladığı desteklerle kırsal kalkınmayı teşvik ettiklerini, yapılan projeler kapsamında yaklaşık 800 milyon lira yatırım gerçekleştirildiğini ifade etti.
Kırsaldaki üreticilere yönelik desteklerinin devam edeceğini vurgulayan Büyükkılıç, "Üretenin her zaman yanındayız. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın daha verimli ve sürdürülebilir bir üretim yapabilmesi için yatırımlarımızı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.
Önümüzdeki dönemde de üreticilere yönelik desteklerini artırarak tarımsal kalkınmayı güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Büyükkılıç, belediye olarak üreticinin yanında olmaya ve kırsal ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: