Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İstanbul'a 23-24 Kasım'da bir günde düşen yağışın sadece yaklaşık yüzde 5'inin baraj ulaştığını, geri kalanının hasat edilemediğini bildirdi.
Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul bölgesine 23 Kasım sabahından 24 Kasım sabahına kadar geçen 1 günlük sürede 136 milyon 525 bin metreküp yağış düştüğünü belirtti.
Bu yağışın sadece 7 milyon 295 bin metreküpünün barajlara ulaştığını yaklaşık yüzde 95'ine denk gelen 129 milyon 230 bin metreküp yağmur suyunun hasat edilemediğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:
"Bu yüzden, İstanbul gibi şehirlerde AVM'lerin, okulların, hastanelerin, sitelerin, seraların ve iş merkezlerinin çatılarında ve 500 metrekare ve üzerinde yüzey alanına sahip çatılarda yağmur hasadı yapılmalı.
Tüm yağmur suyunun göllendiği yerlerde, park-bahçelerde, yol şevlerinde ve açık otoparklarda yağmur bahçeleri yapılmalı.
Tüm korularda, kent ormanlarında, tarlalarda, ormanlarda yağmur suyu akış yönüne uygun yağmur hendekleri yapılmalı.
Derelerin betonlaştırılmasına son verilmeli ve dereler yağmur suyunu hasat edecek şekilde planlanmalı."
Böylece yağmur suyunun hasat edilebilmesi gerektiğini belirten Öztürk, "Akan suyu toprakla ve yeraltı suyu ile buluşturmak gerekir. Ayrık sistemin yeterli olmadığı ve yağmur suyunun hasat edilmediği şehirlerde tertemiz yağmur suları kanalizasyon sistemine karışarak hem atıksu arıtma tesisleri çalışamaz hale getirmekte hemde yağmur suyu ile seyreltilmiş atıksular ya baypas edilerek veya savaklanarak deşarj edilmektedir. Buda alıcı ortamın kirlentilmesine neden olunmaktadır." ifadesini kullandı.
Malatya’da kar kalınlığının 40 santimetreye ulaştığını vurgulayan Öztürk, bu karların hasat edilmesi durumunda önümüzdeki yaz bölgede içme suyu ve tarımsal sulama ile ilgili susuzluk sorunu yaşanmayacağını bildirdi.
Bayburt'ta kar yağışının resmi ölçümlere göre metrekareye 75 kg olduğunu anlatan Öztürk, "Bu miktar Bayburt'un bir yıllık içme suyu ve sulama suyu ihtiyacı için yeterlidir ama kar hasadı yapılırsa" ifadesine yer verdi.
Öztürk, kar ve yağmur suyunu hasadı yapılmazsa yeraltı suyunun beslenemeyeceğini ve kuruyacağını bildirerek, Trakya bölgesinden 400 metreden yeraltı suyu çekildiğine vurgu yaptı.
Yorumlar
Kalan Karakter: